Băsescu: România şi poporul său au darul de a renaşte şi de a răsturna perspectivele cele mai întunecate

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a lăudat luni, în cadrul recepţiei de Ziua Naţională a României, capacitatea României şi a poporului său de a renaşte în momentele cheie şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile, pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate, iar ca exemple în acest sens şeful statului a amintit de Marea Unire, răsturnarea regimului comunist, dar şi de votul recent de la alegerile prezidenţiale.

"Ziua Naţională a României, este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice. Cu atât mai mult în acest an când ziua naţională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbuşirea comunismului şi a reluării modernizării ţării prin integrarea sa în spaţiul firesc de dezvoltare, în spaţiu de valori al democraţiilor occidentale", a declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România, a amintit şeful statului, adăugând că acest eveniment este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Istoria din acel moment ne învaţă, din perspectiva preşedintelui, că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate şi coeziune, prin definirea coerentă a interesului naţional.

"România şi poporul său au darul de a renaşte, în momentele cheie, şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate. E o forţă de coeziune şi de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, în pragul unei capitulări şi a unui dezastru naţional, ţara să renască prin forţa şi voinţa naţiunii, şi să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei şi Basarabiei la patria mamă prin voinţa locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, româneşti, dar şi revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară şi voinţa manifestă a 100.000 de oameni adunaţi la Alba Iulia", a afirmat Traian Băsescu.

Acel 1 decembrie care ne vorbeşte desprede neam, ca voinţă, ca fundament al spiritualităţii româneşti este considerat de şeful statului drept cea mai importantă probă a forţei şi vitalităţii poporului român, iar generaţia actuală şi generaţiile viitoare nu au decât de învăţat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru naţia română - 22 decembrie 1989 - "acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca şi conducătorul său de atunci, s-a prăbuşit în faţa dorinţei de libertate a poporului român".

"Şi aş face o paranteză. Şi pe 16 noiembrie românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii. În fine, iar şi iar, nu obosesc să spun nici cu această ocazie că nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane dacă nu redescoperim o valoare ce asigură dorinţa de libertate, demnitatea, mândria, coeziunea şi solidaritatea poporului român: această valoare se numeşte patriotism", a adăugat preşedintele.

Iar, privind la ziua de astăzi şi comparându-o cu evenimentele din istoria noastră, Traian Băsescu le-a transmis elitelor politice că trebuie să înţeleagă un lucru esenţial: niciodată nu vor exista în fruntea naţiunii române dacă nu vor fi tot timpul măcar cu un pas înaintea evoluţiei poporului român.

"Astăzi politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor sănătate, asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru în câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român", a adăugat preşedintele.

În altă ordine de idei, şeful statului a ţinut să felicite autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova pentru "succesul alegerilor generale care au dat o nouă majoritate proeuropeană" şi a dat asigurări că România va susţine în continuare împlinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut, "în timp ce unirea naţiunii române într-un singur stat românesc rămâne un ideal de care nu am să mă dezic niciodată."

"Sărbătoarea Zilei Naţionale îmi dă prilejul sa adresez românilor din ţară, dar şi românilor de pretutindeni, militarilor români aflaţi la datorie în Afganistan, în Balcanii de Vest şi Africa, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!", şi-a încheiat discursul preşedintele României.