Băsescu: Rusia, partener al grupărilor teroriste, are politici care periclitează securitatea statelor din regiune

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, înainte să plece la summitul de la Varşovia, că atâta timp cât Rusia susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk este un partener al grupărilor teroriste care, de altfel, are politici care periclitează securitatea statelor din regiune.

"Voi participa la un summit în Varşovia alături de preşedinţii din Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia. Se vor discuta mai multe probleme. Sunt două subiecte: situaţia regională şi pregătirea summitului NATO care va avea loc în Marea Britanie, în 4-5 septembrie. Situaţia din regiune va fi dominată de problema ucraineană. Punctul nostru de vedere va fi cel exprimat ieri. Atâta timp cât Federaţia Rusă susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk, este un partener al grupărilor teroriste. Ştiu că şi unora din România le displace desemnarea grupărilor din Doneţk şi Lugansk ca fiind grupări teroriste. Dar, atâta timp cât aceste grupări iau ostatici reprezentanţi OSCE, fac ziduri vii din populaţie în faţa instituţiilor pe care le ocupă, jefuiesc, ele nu pot fi decât grupări teroriste", a declarat Traian Băsescu, citat de Realitatea.net.

Preşedintele a subliniat că va ridica şi problema cu care se confruntă Republica Moldova ca urmare a restricţiilor impuse de Rusia, care nu este deloc mulţumită de parcursul pro-european al statului.

"Voi ridica şi problema Moldovei care va trebui să înfrunte sancţiuni prin interdicţiile de la importuri de către Federaţia Rusă pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comerţ exterior în perioada de toamnă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere vă pot spune că UE a dublat cotele în regim duty-free pe care Moldova le poate exporta pe piaţa UE. Însă, ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova. De aceea, probabil că în regiune, în principal România şi Polonia, ar trebui să găsească soluţii de depozitare a producţiei de fructe din această toamnă din Republica Moldova", a explicat Traian Băsescu.

Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune

În opinia şefului statului, politica Rusiei reprezintă un atac la securitatea regiunii. "Ne interesează, ca urmare a evenimentelor din regiune, redefinirea relaţiei NATO-Federaţia Rusă. Nu putem să menţinem tipul de relaţie NATO-Federaţia Rusă ca şi până acum. Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune", a evidenţiat acesta.

"Ne-am dori ca summitul să constate progrese în procesul de diminuare a noilor ameninţări de securitate. Aici noi includem respectarea programului de dezvoltare şi operaţionalizare a capacităţilor anti-rachetă. În România, evoluţiile sunt conform programului", a mai declarat preşedintele.