Băsescu: Sancţiuni administrative pentru procurorii care fac erori. Ar fi un stimulent să fie mult mai atenţi

Procurorii ar trebui fie vizaţi nu doar de sancţiuni financiare ci şi de sancţiuni administrative atunci când fac erori, în aşa fel încât să existe şi un stimulent pentru ei să fie mult mai atenţi, este de părere fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Partidul Mişcarea Populară susţine că o prioritate în cazul unei eventuale participări la viitoarea guvernare este consolidarea Justiţiei prin acordarea unor puteri sporite Inspecţiei judiciare din cadrul CSM, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PMP, Traian Băsescu.

"Trebuie menţinută independenţa Justiţiei, dar trebuie dată putere mult mai mare Inspecţiei Judiciare care să poată rezolva şi contestaţiile justiţiabililor. Să nu mai ajungem la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să ne vină de acolo soluţii şi amenzi. Le putem rezolva pe plan intern cu o Inspecţie Judiciară puternică şi care poate aplica şi sancţiuni magistraţilor în baza unei legi a răspunderii magistraţilor", a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul şef de stat a subliniat că nu se referă neapărat la sancţiuni financiare pentru magistraţi. "Se pot da sancţiuni administrative atunci când se fac erori în urmărirea penală sau în ancheta judecătorească în aşa fel încât să existe şi un stimulent pentru magistraţi să fie mult mai atenţi".

În acelaşi timp, partidul condus de Traian Băsescu propune şi schimbarea procedurii legale prin care procurorii ajung fără examen să fie judecători.

"Suntem împotriva procedurii legale de până acum ca procurorii să treacă fără examen, să se transforme în judecători. Avem cazuri de procurori de la Parchetul General care, peste noapte, s-au făcut judecători la Înalta Curte. Sunt două meserii diferite. Una este meseria de acuzator public şi alta este meseria de judecător care face dreptate, conform legii, care aplică legea.

De aceea, cred că trecerea de la procuror la judecător trebuie să se producă, astfel încât un procuror de Parchet General începe de la un tribunal sau de la o judecătorie noua carieră de judecător. Nu transferi direct de la Parchetul Înaltei Curţi la ÎCCJ. Trebuie revăzută această legislaţie", a punctat liderul PMP.

O altă prioritate a PMP este punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct.

Traian Băsescu a opinat că în plan guvernamental sunt necesare reforme în trei zone: refacerea trendului pozitiv al natalităţii, Educaţie şi Sănătate. "Fără să declanşăm un proces major de reformare şi de îndreptare a situaţiilor din aceste trei zone, România riscă să fie o ţară fără un viitor garantat pozitiv".

Un alt obiectiv vizează Agricultura, pe cel puţin două componente - finalizarea lucrărilor de infrastructură mare, cum ar fi canalul Dunăre-Bucureşti şi Siret-Bărăgan, şi crearea unui sistem atractiv de creditare pentru fermierii români care doresc să cumpere terenuri agricole.

În acelaşi timp, liderul PMP a vorbit şi despre necesitatea finalizării proiectelor de infrastructură pe cele trei coridoare paneuropene - IV, VII şi IX, care sunt finanţabile din bani europeni. De asemenea, Traian Băsescu s-a referit şi la necesitatea demarării unui program masiv de reîmpădurire a suprafeţelor defrişate.

Preşedintele PMP a reluat şi propunerea ca distribuţia venitului suplimentar la buget rezultat din creşterea economică să se facă ca o "Sfântă Treime": o treime pentru creşteri de salarii şi ajutoare sociale, una pentru investiţii, pentru dezvoltarea ţării, şi o altă pentru Educaţie şi Sănătate.

"Teoria PSD-ului şi a PNL-ului: să se vadă în buzunare, este doar o minciună electorală. (...) Ţara are nevoie şi de dezvoltare şi de Educaţie şi de Sănătate", a subliniat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a reamintit şi "obiectivul de ţară" asumat de PMP - unirea cu Republica Moldova.