Băsescu: Serviciile sunt clar pro-occidentale, dar nu sunt garanţii democraţiei. N-ar trebuie demilitarizate

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Realitatea Tv, că serviciile de informaţii române n-ar trebui demilitarizate pentru că asta le-ar distruge evoluţia, adăugând că acestea sunt foarte clar pro-occidentale, însă nu înseamnă că sunt "garanţii democraţiei".

Vorbind despre Legea securitatii nationale şi cea a statutului ofiterilor de informatii, Traian Băsescu a afirmat că acest proiect de lege ar trebui retras din Parlament şi reajustat.

"Una din ceea ce eu consider o eroare in acel proiect e legată de demilitarizarea serviciilor. Trebuiesc lăsate militarizate. Militarizarea le face foarte clar evoluţia carierei. Dacă le facem civile, nu e cel mai bun lucru. Toţi ştiu că derapaje poate genera doar politicul. N-au lăsat semne de întrebare, sunt foarte clar pro-occidentale. Dar nu sunt garanţii democraţiei", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a apreciat că orice preşedinte ar trebui să exercite un oarecare control asupra serviciilor, de vreme ce fac parte din sistemul de apărare al statului.

"Cred că niciun preşedinte nu s-ar putea lipsi de a le fi comandant prin ideea că toate structurile militarizate sunt în sistemul de apărare", a adăugat acesta.

În altă ordine de idei, şeful statului a sugerat că serviciile s-au implicat totuşi în politic, exemplificând referendumul din 2012, când ar fi avut loc o lovitură de stat.

"Nu mi-aş dori să mai fie suspendări ale preşedintelui. Am trecut prin ele, ştiu ce înseamnă umilinţa suspendării, nu pentru preşedinte în sine, ci pentru ţară. Nu voi iniţia niciodată o suspendare a preşedintelui, cu excepţia situaţiilor în care se justifică legal, dar de dragul jocului politic e o crimă politică să faci asta, pentru că motivaţiile le citesc toţi partenerii", a declarat acesta.

Traian Băsescu a subliniat că acum serviciile trebuie să comunice mai multe, ieşind din "rigiditatea secretului", pentru că, atât timp cât respecţi legea, în servicii ai "un prieten, nu un urmăritor".

"Uneori am senzaţia că sunt percepute greşit, cât de secret trebuie să fie un serviciu secret? Atât cât trebuie pentru a-şi păstra secretul operaţiunilor. Trebuie să iasă din rigiditatea secretului. Secretul are o limită, până la cea în care începi să stârneşti teamă. Cât timp respecţi legea, în servicii ai un prieten, nu un urmăritor", a subliniat preşedintele.