Băsescu: „Sunt îngrijorat pentru Transnistria”

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, marţi, că Transnistria va fi „pierdută” dacă Putin se decide să continue invazia din Ucraina spre regiunile învecinate cu Republica Moldova şi România.

"Îmi este teamă şi o spun fără reţinere, deşi e riscant: sunt îngrijorat de Transnistria, nu neapărat de toată Moldova", a declarat Băsescu.

Acuzat de Moscova că ar face propagandă antirusească, preşedintele Băsescu se consideră îndatorat să avertizeze cu privire la posibilitatea unor agresiuni ruseşti în Republica Moldova.

"Nu poţi să nu te uiţi pe hartă. Nu fac o propagandă antirusească, dar neştiind, presupun, pentru că Rusia a devenit impredictibilă şi atunci, ca şef de stat, eşti obligat să încerci, presupui", a explicat acesta.

Centrul de Informaţii al Kievului a semnalat că există un flux masiv de cetăţeni ruşi care se deplasează în regiunea transnistreană prin Chişinău. Cetăţenii veniţi din Rusia au o constituţie sportivă şi călătoresc în grupuri.

Invazia rusească adevărată a început în estul Ucrainei. Crimeea a fost numai o ţintă de antrenament pentru Rusia, peninsula fiind capturată fără vreun conflict armat semnificativ. Există posibilitatea ca România să intre într-un conflict direct cu Rusia în viitorul apropiat, iar în acest caz, Transnistria, nu neapărat şi Republica Moldova, va fi pierdută.

"După mine, Crimeea a fost ţinta zero, iar ţinta unu este revenirea la gurile Dunării, ceea ce înseamnă din Crimeea către Odesa şi până la Braţul Chilia. (...) Categoric, dacă Putin va decide să revină, paşnic sau mai puţin paşnic, până la gurile Dunării, categoric, Transnistria e pierdută, va avea statut de parte a Federaţiei Ruse", a afirmat Băsescu.

Forţele ruseşti staţionate la graniţa cu Ucraina au capabilitatea să cucerească Ucraina, să ajungă în regiunea Odesa şi mai departe până în Transnistria şi Republica Moldova, conform comandantului forţelor Alianţei Nord-Atlantice în Europa, generalul Philip Breedlove.

Printre cele 40.000 de unităţi mobilizate la graniţa cu Ucraina sunt incluse avioane de război, elicoptere de luptă, blindate, artilerie şi o brigadă aeropurtată sau din cadrul forţelor speciale cât şi unităţi active precum aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj, conform oficialilor NATO.

Conform specialistului din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, forţele ruseşti care apar în imaginile prin satelit nu par să efectueze exerciţii, ci ar fi „în pregătire de război”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne