Băsescu: "Teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă, pe parcursul ceremoniilor de la Carei desfăşurate cu ocazia Zilei Armatei Române, că ”nimeni n-o să-l convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie”, făcând referire la ofensiva de eliberare a Basarabiei lansată de armata română şi cea germană la 22 iunie 1941.

”O să spun poate un lucru care unora li se va părea nepotrivit. N-o spun pentru prima dată, dar astăzi, foarte aproape de încheierea mandatului, îmi iau libertatea s-o spun: vorbim prea puţin de prima parte a celui de-al doilea război mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Şi niciodată nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie", a declarat preşedintele.

Şeful statului a mai adăugat că trecerea Nistrului ”poate că e discutabilă”, însă ”Armata română prin tradiţie şi-a apărat teritoriul naţional”, de vreme ce ”teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc”.

El a menţionat că Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români, care au căzut la datorie, care au dispărut, sau au fost răniţi, fără a uita de ostaşii din Războiul de Independenţă şi Primul Război Mondial.

Cu această ocazie preşedintele României a mai 'ţinut să mulţumească Armatei Române pentru modul cum şi-a făcut datoria peste hotare: "Aş vrea astăzi să mulţumesc Armatei Române pentru modul cum şi-a făcut datoria în Irak, în Afganistan, în Balcani, în Kosovo în mod deosebit, dar şi în misiunile pe care le-am îndeplinit în Africa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne