Băsescu, un nou discurs în Parlamentul European: România trăieşte şi acum după voinţa lui Hitler şi Stalin

Traian Băsescu în Parlamentul European
Traian Băsescu în Parlamentul European (Screenshot)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia, în Parlamentul European, la 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, că documentul este unul dintre cele mai ticăloase pacte politice din ultimele secole care a dus, în estul Europei, la instaurarea comunismului.

“Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase pacte politice din ultimele secole, care au avut efecte pe teritoriul Europei. Foarte mulţi spun că a trecut, că a fost acum 80 de ani. Vă pot spune că astăzi România trăieşte încă după voinţa lui Hitler şi Stalin. Poporul român a fost împărţit în două: o parte în România şi o parte în Republica Moldova. Vă mai pot spune că urmările Pactului Ribbentrop-Molotov au fost sferele de influenţă, care pentru ţările din estul Europei au însemnat instaurarea comunismului. Aceste lucruri trebuie să ni le amintim şi să înţelegem că Uniunea Europeană este răspunsul de astăzi care garantează democraţie pentru toată Europa la ticăloşia Pactului Ribbentrop-Molotov”, a precizat Băsescu în timpul unei intervenţii în Parlamentul European.

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul şef de stat a precizat că, joi, Parlamentul European va da votul pentru adoptarea Rezoluţiei care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov.

Băsescu a subliniat că respectivul pact a reprezentat “temelia politică a celui de-al Doilea Război Mondial cu toate traumele lui, de la Holocaustul împotriva evreilor şi al ţiganilor până la deportări, foamete, umilinţă şi zeci de milioane de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă. Pe de altă parte, a generat efectele creării sferelor de influenţă. Dacă Hitler n-a apucat, Stalin a finalizat teoria cu vârf şi îndesat, impunând comunismul sub presiunea tancurilor Armatei Roşii în Polonia, România, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, RDG etc.”

“România este singura ţară care nu a reparat efectele raptului teritorial din 1940 prin care Basarabia şi Bucovina de Nord au fost anexate Uniunii Sovietice”, a mai menţionat fostul preşedinte.