BBC înfruntă un val de critici datorită acuzaţiilor de pedofilie


BBC este asaltat de un val de acuzaţii de pedofilie.
BBC este asaltat de un val de acuzaţii de pedofilie. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

LONDRA – BBC (British Broadcasting Corporation) este intens monitorizată după o avalanşă de acuzaţii de abuz sexual împotriva unuia dintre cei mai renumiţi prezentatori ai săi de show-uri TV.

Acuzaţiile, care implică aproximativ 300 de victime de pedofilie sau abuz sexual, au fost formulate împotriva fostei sale gazde TV Jimmy Savile, care a murit anul trecut la vârsta de 84 de ani după o lungă carieră în lumina reflectoarelor britanice. El a fost popular pentru programele de divertisment uşor ale BBC şi un favorit special al copiilor.

Repercursiunile modului în care BBC a abordat scandalul s-au extins până în SUA, unde directorul ziarului New York Times a simţit că este necesar să apere viitorul şef executiv al ziarului care a condus BBC până luna trecută.

Mai devreme în această lună ITV, o reţea tv britanică comercială, a difuzat o emisiune investigativă care susţinea că Savile a abuzat sexual minore. În săptămânile ulterioare emisiunii, au fost lansate mai multe investigaţii interne de către BBC şi de asemenea de către poliţie – şi orizontul acuzaţiilor a depăşit cu mult afirmaţiile iniţiale.

“Am reuşit să identificăm acum 300 de victime, în special femei, şi unul sau doi bărbaţi implicaţi până acum. Am reuşit să vorbim cu 130 dintre victime şi din acel număr am înregistrat aproximativ 114 acuzaţii de asalt sexual sau asalt sexual serios”, a declarat comandantul poliţiei Peter Spindler, şeful unităţii de investigare a acuzaţiilor din cadrul Scotland Yard.

Multe dintre atacurile sexuale despre care se presupune că le-a comis Savile au fost împotriva tinerilor participanţi la programele BBC şi în sediul BBC. Acel lucru a ridicat întrebări cu privire la tipul de verificări utilizat de BBC pentru a proteja persoanele vulnerabile.

Zvonuri s-au răspândit

Conducerea BBC este anchetată cu privire la cât ştia despre presupusa pedofilie a lui Savile.

În ultimele câteva săptămâni s-a aflat că zvonurile despre presupusa pedofilie a lui Savile erau răspândite în interiorul BBC de mulţi ani. După moartea lui Savile, BBC urma sa adreseze subiectul în programul său de ştiri de seară, Newsnight. Dar programul a fost suspendat şi în schimb BBC a difuzat un tribut pentru fostul prezentator.

Acum, directorii de la cel mai înalt nivel al BBC sunt cercetaţi cu privire la modul în care au tratat cazului lui Savile.

Noul director general al BBC, George Entwistle, a fost chestionat de legiuitorii britanici. Mark Thompson, fostul director general al BCC şi viitorul şef executiv al New York Times au trebuit să vorbească despre ceea ce ştiau în legătură cu cazul Savile.

Arthur Sulzberger Jr, directorul ziarului The New York Times, a emis o scrisoare către personalul ziarului în care a spus că este încrezător că Thompson nu a avut niciun rol în anularea programului Newsnight de la BBC care ar fi tratat chestiunea acuzaţiilor de abuz sexual împotriva lui Savile.

Unii analişti ai industriei, totuşi, se îndoiesc că un scandal, deşi serios, va afecta permanent daune reputaţiei BBC.

“Încrederea în BBC este mai mare de un individ, mai mare decât un scandal”, a declarat Ben Page, director executiv la Ipsos MORI. “Ar fi nevoie de o serie de scandaluri succesive pentru a afecta cu adevărat încrederea în BBC.”

Pe lângă Jimmy Savile, BBC spune că acum investighează acuzaţii de abuz şi hărţuire sexuală împotriva a altor 9 membri de personal şi colaboratori.

Unele informaţii au fost oferite de AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe