Beijing: smogul în timelapse. Oraşul invadat în 20 de minute (video)

Beijing, China
Beijing, China (captură video)

În acest videoclip, postat de utilizatorul China_chas pe reţelele sociale, oraşul Beijing este invadat treptat de un nor gros de smog. În doar 20 de minute, rezumate în 10 secunde prin tehnica timelapse, orizontul devine practic invizibil.

Poluarea aerului metropolei este îngrijorătoare: în weekendul din ajunul Anului Nou, autorităţile au anulat mai multe zboruri directe spre aeroportul principal şi au suspendat autobuzele spre oraşele din apropiere. Potrivit cifrelor raportate de Greenpeace East Asia, aproximativ 200 de milioane de persoane sunt supuse unui nivel de smog extrem de periculos.

Un studiu a atribuit poluării din China 1,6 milioane de decese pe an. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a comentat despre pericolele prezentate de poluanţii transportaţi pe calea aerului:

„Oamenii expuşi la poluanţi toxici pe o durată mare de timp şi cu o concentraţie îndestulătoare ar putea dezvolta mai repede cancer sau ar putea resimţi alte efecte grave asupra sănătăţii. Aceste efecte asupra sănătăţii pot include afectarea sistemului imunitar, sau probleme neurologice, de reproducere (de exemplu scăderea fertilităţii), probleme de dezvoltare, respiratorii sau altele”.

China este cel mai mare emiţător de carbon din lume şi a anunţat că intenţionează să-şi modernizeze centralele pe cărbuni în următorii 5 ani, ca parte a obligaţiilor sale în lupta împotriva schimbării climatului.

Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă tot mai mare de nemulţumire a populaţiei faţă de politicile guvernului.

Smogul scoate la iveală dificultăţile cu care ar trebui să se confrunte China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.