Beijingul îşi arată muşchii înainte ca Tribunalul din Haga să dea o decizie

Cu puţin timp înainte ca un tribunal de arbitraj din Haga să ia o decizie într-un caz intentat de Filipine împotriva Chinei cu privire la Marea Chinei de Sud, Beijingul a decis să demareze un exerciţiu maritim, atrăgând asupra sa critici din cauza momentului sensibil ales pentru această mişcare.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015. (Captură Foto)

China a lansat marţi un exerciţiu militar de o săptămână în Marea Chinei de Sud, care se va finaliza în 11 iulie, cu o zi înainte ca Tribunalul Permanent de Arbitraj (TPA) din Haga să decidă în cazul unei dispute teritoriale asupra regiunii dintre China şi Filipine. Potrivit coordonatelor oferite de website-ul Administraţiei Chineze pentru Siguranţă Maritimă, o zonă de aproximativ 99.973 km pătraţi a fost izolată pentru acest exerciţiu.

Conform rapoartelor, două distrugătoare de rachete ghidate, Shenyang şi Ningbo, şi fregata echipată cu rachete Chaozhou, se numără printre navele de luptă care participă la exerciţiu. Oficialii Ministerului chinez al Apărării au declarat că acest exerciţiu este de rutină şi se desfăşoară conform unui plan anual. Toate navele civile au fost informate să evite zona.

“Momentul ales pentru exerciţiul din Marea Chinei de Sud este subtil, dar nu trebuie neapărat legat de decizia de arbitraj, deoarece exerciţiul este o activitate de rutină şi a fost plănuit cu mult timp în urmă”, a precizat Liu Feng, expert în chestiunile maritime chineze, într-un interviu acord duminică ziarului Global Times.

Vietnamul, care revendică de asemenea – în competiţie cu Beijingul – Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud, a declarat luni că acest exerciţiu militar încalcă în mod serios suveranitatea asupra insulelor. “Vietnamul se opune cu tărie exerciţiului şi cere Chinei să respecte suveranitatea Vietnamului, să se comporte într-o manieră responsabilă, să pună capăt imediat şi să se abţină de la luarea unor măsuri care ameninţă securitatea şi siguranţa maritimă” în Marea Chinei de Sud, a precizat ministerul vietnamez de Externe.

Filipine s-a adresat în 2013 Tribunalului din Haga denunţând revendicările teritoriale ale Chinei, dar Beijingul a declarat în repetate rânduri că nu va respecta decizia tribunalului, numind cazul “o farsă”. În plus, Beijingul consideră că tribunalul de arbitraj ar fi o unealtă a Statelor Unite folosită pentru a “pune mai multă presiune pe China, cauzând mai multe tensiuni în Marea Chinei de Sud”.

Conform rapoartelor, China şi-a exprimat dorinţa de a negocia cu Filipine chestiunile legate de regiunea contestată, dacă Manila va ignora decizia tribunalului din Haga. Discuţiile vor acoperi “chestiuni precum dezvoltarea comună şi cooperarea în sectorul cercetării ştiinţifice, dacă noul guvernul ignoră decizia tribunalului înainte de a reveni la masa discuţiilor”.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că ar putea deveni un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.

În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

SUA a acuzat de mult timp China că urmăreşte să militarizeze regiunea. La rândul lui, regimul comunist chinez a criticat în repetate rânduri intensificarea prezenţei militare americane în Marea Chinei de Sud, susţinând că Washingtonul, şi nu Beijingul, este cel care militarizează de fapt apele disputate prin desfăşurarea de patrule în regiune.