Beijingul plănuieşte să-l asasineze pe liderul Taiwanului la începerea războiului, susţine un expert

Ian Easton, expert la Institutul Project 2049, vorbind la Taiwanese American Conference/East Coast conference, West Chester University, Pennsylvania, 2 iulie 2018.
Ian Easton, expert la Institutul Project 2049, vorbind la Taiwanese American Conference/East Coast conference, West Chester University, Pennsylvania, 2 iulie 2018. (Paul Huang/The Epoch Times)

Regimul comunist plănuieşte să îl asasineze pe preşedintele Taiwanului într-un atac asupra naţiunii insulare, a declarat un analist în apărare, care aparent a citit documente interne ale armatei chineze. Asasinarea ar putea deschide calea ca Beijingul să pună stăpânire pe insulă printr-o invazie totală a Taiwanului, a adăugat expertul american.

Ian Easton, cercetător la Project 2049 Institute, care a scris recent o carte despre strategia Chinei cu privire la invadarea Taiwanului, a afirmat că strategii militari ai Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) au fost instruiţi de la sfârşitul anului 2012 să planifice recuperarea Taiwanului cu forţa “mai devreme sau mai târziu”.

Deşi Taiwanul are o armată solidă care va opune rezistenţă considerabilă în cazul oricărui atac, Easton a precizat că documentele interne ale APE pe care le-a citit au dezvăluit că Beijingul are câţiva aşi în mânecă ce ar putea compromite în mod dramatic apărarea Taiwanului – unul dintre ei fiind asasinarea liderului Taiwanului la începutul ostilităţilor militare.

“Cel mai important factor este conducerea taiwaneză aleasă pe cale democratică. Armata chineză are un plan pentru a-l elimina pe preşedintele Taiwanului în cadrul unei operaţiuni de ‘decapitare’ sau asasinare, deşi ei nu se exprimă în felul acesta”, a mai afirmat Easton la o conferinţă taiwanezo-americană desfăşurată luni în West Chester, statul american Pennsylvania.

De asemenea, Easton a declarat că a găsit suficiente date în documentele interne ale APE care se referă la “lichidarea” celor din Taiwan care se opun guvernării regimului chinez. Obiectivul Beijingului este de a transforma Taiwanul în următorul Xinjiang sau Tibet, unde conducerea militară subjugă cetăţenii locali, şi unde nu se permite existenţa unei opoziţii sau a unui sistem politic diferit, a precizat expertul.

Spre deosebire de dictatura unui singur partid ce stă la baza regimului comunist chinez, Taiwanul a rămas o democraţie solidă timp de decenii. Puţini taiwanezi doresc să se unească cu China continentală şi singura opţiune viabilă pentru ca Beijingul să anexeze Taiwanul este forţa, a mai afirmat Easton.