Beijingul susţine că şeful dispărut al Interpolului este sub investigaţie

Interpolul a declarat că a primit demisia preşedintelui Meng Hongwei, care a dispărut în timpul unei călătorii în ţara sa natală, China. Soţia acestuia se teme că viaţa lui este în pericol.
Meng Hongwei
Meng Hongwei (Captură Foto)

Agenţia de anticorupţie a Chinei a susţinut duminică faptul că preşedintele Interpolului, Meng Hongwei, care a fost dat dispărut, este investigat pentru încălcări nespecificate ale legii.

Meng, un înalt oficial în domeniul securităţii din China şi primul cetăţean chinez care a condus Interpolul, a dispărut din 25 septembrie, pe când se afla într-o vizită în ţara sa natală, potrivit Deutsche Welle.

“Adjunctul ministrului chinez pentru securitate publică, Meng Hongwei, este investigat în prezent de către Comisia Naţională pentru Supraveghere pentru presupuse încălcări ale legii”, a susţinut agenţia chineză anticorupţie într-o scurtă declaraţie postată pe website-ul său.

Ulterior, Interpolul a declarat că Meng a demisionat din funcţie - demisia a intrat în vigoare imediat - vicepreşedintele agenţiei, sud-coreeanul Kim Jong-yang, fiind numit în funcţia de preşedinte interimar.

Soţia lui Meng a declarat reporterilor în oraşului francez Lyon că se teme că viaţa soţului său ar fi în pericol.

În primele comentarii publice pe tema dispariţiei misterioase, Grace Meng a afirmat că soţul său i-a trimis o imagine cu un cuţit înainte să dispară. Grace a declarat că imaginea a fost un mod de a-i transmite că el se află în pericol, adăugând că la scurt timp după primirea imaginii ea a accesat următorul mesaj: “Aşteaptă apelul meu”.

Dar apelul nu a mai avut loc, a afirmat Grece, adăugând că nu ştie ce s-a întâmplat cu soţul ei, şi a cerut jurnaliştilor ca, pentru siguranţa ei şi a celor doi copii, să nu publice imaginea.

Întrebată dacă crede că soţul său a fost arestat, ea a precizat: “Nu sunt sigură ce s-a întâmplat în China”.

Meng a fost adjunct al ministrului chinez pentru securitate publică înainte să devină primul oficial chinez preşedinte al Interpolului. De asemenea, el a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Controlul Narcoticelor şi director al Biroului Naţional pentru Contraterorism în China.

La vremea alegerii lui Meng la conducerea Interpolului, organizaţii pentru drepturile omului precum Amnesty Internaţional şi-au exprimat temerile că Beijingul ar putea folosi Interpolul pentru a aresta dizidenţi şi refugiaţi chinezi aflaţi în străinătate.

Alegerea este surprinzătoare deoarece regimul comunist chinez, pentru care Ministerul Securităţii Statului funcţionează drept călău şi torţionar, este printre cele mai dictatoriale din lume. China menţine un sistem de lagăre de muncă - fondat în timpul Revoluţiei culturale a lui Mao Tsedun - unde un număr estimat la 4 milioane de persoane muncesc în condiţii brutale, fără plată, pentru a produce o gamă imensă de bunuri care se vând în lumea liberă. Tortura este normală în timpul anchetelor poliţiei chineze şi în perioadele de detenţie, deseori arbitrară.

Pe lângă duritatea cu care suprimă intelectuali, avocaţi, ţărani expropriaţi, grupuri etnice - precum uigurii, tibetanii -, grupuri spirituale - populara mişcare Falun Gong - sau religioase - precum creştinii, inclusiv cei romano-catolici, din 2001, regimul comunist chinez este acuzat de organizarea unei industrii macabre de recoltare forţată de organe de la prizonierii politic închişi în vastul sistem de lagăre de muncă şi închisori negre.