Beneficiile consumului de nuci

Beneficiile consumului de nuci
Beneficiile consumului de nuci (Facebook)

Din cele mai vechi timpuri, nucile au fost considerate un aliment benefic pentru sănătate, fiind folosite chiar şi în tratarea unor afecţiuni. Bogate în acizi graşi Omega 3, nucile reprezintă o gustare sănătoasă şi săţioasă, care aduce beneficii sănătăţii creierului, ţine stresul şi depresiile la distantă şi alungă insomnia. Beneficiile nucilor asupra sănătăţii sunt nenumărate, graţie conţinutului bogat în vitamine şi minerale, grăsimi bune, proteine, fibre şi polifenoli.

Beneficiile consumului de nuci. Considerate alimentele creierului

Considerate încă din antichitate alimentele creierului şi datorită formei lor asemănătoare cu acesta, nucile s-au dovedit a conţine nutrienţi esenţiali pentru sănătatea sistemului nervos, dar şi pentru buna funcţionare a întregului organism.

Acizi graşi Omega 3 au un efect benefic asupra celulelor cerebrale, consumul de nuci menţinând sănătatea creierului prin îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiei cognitive generale.

Cercetările arată că substanţele active din conţinutul nucilor au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul. Astfel, ele ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare. Pentru mărirea capacităţii de concentrare se recomandă consumul zilnic a opt sau zece nuci amestecate cu patru linguruţe de miere polifloră.

Beneficiile consumului de nuci. Conţin vitamine şi minerale

Nucile reprezintă o foarte bună sursă de vitamina E, un puternic antioxidant solubil gras ce protejează celulele organismului de acţiunea a radicalilor liberi. Astfel, prin consumul constant de nuci, este încetinit procesul de îmbătrânire şi sunt prevenite apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Nucile conţin vitamina A, cunoscută şi sub numele de retinol, care este esenţială în menţinerea frumuseţii pielii, având totodată efecte benefice şi asupra vederii.

Nucile mai conţin şi o serie de minerale: calciu, potasiu, fier, magneziu, zinc şi seleniu, necesare menţinerii stării de sănătate a organismului.

Beneficiile consumului de nuci. Acţionează ca antiinflamator

Nucile au efecte antiinflamatoare, reducând durerile inclusiv în cazul reumatismului, gutei sau afecţiunilor la nivelul sistemului osos.

Beneficiile consumului de nuci. Împotriva cancerului

O alimentaţie bogată în nuci previne apariţia cancerului la sân, datorită conţinutului de acizi graşi Omega 3, a unor antioxidanţi, polifenoli şi fitosteroli.

Reduc şi riscul de cancer la vezică – incidenţa cancerului la vezică este mai scăzută în cazul persoanelor al căror nivel de seleniu este ridicat.

Beneficiile consumului de nuci. Benefice pentru piele

Datorită conţinutului de grăsimi, nucile sunt recomandate mai ales în perioada iernii, când factorii externi au un efect negativ asupra pielii. Totodată, ele îmbunătăţesc elasticitatea pielii, iar consumul lor este indicat şi persoanelor care suferă de diverse eczeme sau psoriazis.

Beneficiile consumului de nuci. Pentru oase puternice

Datorită conţinutului de proteine, nucile sunt excelente în întreţinerea sănătăţii oaselor, dar şi a muşchilor, pielii şi celulelor. Întărirea oaselor ajută la prevenirea osteoporozei. Aproximativ 65 de grame zilnic este suficient pentru efect garantat.

Beneficiile consumului de nuci. Reduc colesterolul

Nucile, arahidele şi migdalele, bogate în grăsimi sănătoase, fibre şi vitamina E, scad colesterolul. Specialiştii de la Universitatea Loma Linda, din California, care au revăzut 25 de cercetări ştiinţifice legate de impactul nucilor asupra sănătăţii, susţin că aproximativ 67 de grame reprezintă cantitatea indicată pentru consumul zilnic.

Beneficiile consumului de nuci. Împotriva afecţiunilor tiroidiene

Prin conţinutul bogat de iod, nucile sunt recomandate în cazul afecţiunilor asociate glandei tiroide.

Beneficiile consumului de nuci. Tratează reumatismul

Bogate în săruri de zinc, magneziu, fier, sulf, calciu şi vitaminele A, B şi E, nucile au o mare valoare energetică. Se recomandă consumul zilnic al miezului de la şase nuci, care se va mastica foarte bine. Extern, cataplasmele cu frunze de nuc, aplicate local, reduc durerile reumatice.

Beneficiile consumului de nuci. Scad riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Nucile, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3, ajută la reducerea considerabilă a apariţiei bolilor de inimă, dacă stăm să ne gândim că specialiştii spun că un sfert de cană conţine 90% din doza zilnică recomandată de astfel de acizi. De asemenea, consumul acestora scade colesterolul rău din organism, reduce apariţia cheagurilor de sânge şi reglează tensiunea arterială.

Tot în relaţie directă cu apariţia bolilor cardiovasculare, dar important de precizat este şi faptul că un consum zilnic de nuci previne cu o treime riscul de a face stop cardiac, în urma unui studiu realizat pe 86.000 de femei.

Beneficiile consumului de nuci. Reduc riscul de diabet de tip 2

Acesta se diminuează cu 30% la persoanele care consumă cel puţin 30 g nuci pe zi, de 5 ori pe săptămână. Grăsimile mono- şi polinesaturate ameliorează sensibilitatea faţă de insulină.

Pentru diabetici, nucile reprezintă un aliment preţios, deoarece au un procent mic de glucide. Ele pot fi consumate de persoanele cu diabet, deoarece acestora nu le este recomandat consumul de carne, nucile fiind un înlocuitor perfect al acesteia. În plus, nucile au şi un efect de scădere a glicemiei.

Beneficiile consumului de nuci. Îmbunătăţesc fertilitatea

Tot graţie prezenţei acizilor graşi Omega 3, pe care corpul îi foloseşte pentru a produce hormonii eicosanoizi care măresc fluxul de sânge către uter.

Beneficiile consumului de nuci. Ajută în cura de slăbire

Nu puţine sunt persoanele care susţin că nucile îngraşă. În realitate, ele sunt bogate în grăsimi şi proteine, dar nu schimbă metabolismul. De aceea, în cantităţi moderate, nucile pot fi incluse în regimurile de slăbire pentru că asigură senzaţia de saţietate şi stopează tendinţa de a mânca mai mult.

Este important ca nucile să se consume crude, în stare naturală, fără adaosuri de sare, ulei şi alte condimente; prăjite acestea deja se transformă în alimente nocive.

Pentru că sunt extrem de săţioase şi sănătoase, nucile reprezintă cea mai bună gustare dintre mese, fără repercursiuni în privinţa kilogramelor în plus, pentru că numai o mână de nuci asigură saţietatea un timp îndelungat.

Un studiu al cercetătorilor americanilor a demonstrat că persoanele care consumă regulat acest aliment au parte de o dietă mai echilibrată. Fiind bogate în proteine şi grăsimi “bune” şi consumate cu moderaţie, acestea nu influenţează greutatea corporală şi nu îngreunează metabolismul, ca alte produse.

Beneficiile consumului de nuci. Reprezintă un excelent remediu împotriva insomniei şi stresului

Lipsa de magneziu din organism poate conduce la producerea unei cantităţi mai mici de melatonină, ceea ce alungă somnul. Nucile sunt o foarte bună sursă de magneziu, iar dacă mâncaţi o mână de nuci înainte cu 1-2 ore înainte de culcare, vă asiguraţi un somn liniştit.

Complexul de vitamina B reprezintă un remediu anti-stres, relaxând sistemul nervos şi totodată starea generală a organismului, nucile reprezentând o importantă sursă de astfel de vitamine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.