Beneficiile florilor la locul de muncă

Plante la birou
Plante la birou (Facebook)

La locul de muncă ne petrecem cea mai mare parte din zi. Cum putem să îl facem mai confortabil şi primitor? Doar dând o notă personală biroului ne vom simţi aici ca acasă. Personalizarea locului de muncă ne poate ajuta să abordăm mai bine sarcinile zilnice. Este suficient un ghiveci cu plante aromatice (de exemplu roiniţa) sau decorative, pentru a purifica aerul, a face mediul mai plăcut şi mai productiv. Mai mult, cei care decid să înfrumuseţeze biroul cu plante vor lucra mai bine.

Conform unor studii, o plantă sau o vază cu flori pe birou îmbunătăţesc abilităţile cognitive ale personalului angajat. Creierul nostru foloseşte o mare cantitate de energie în sarcinile care necesită atenţie şi concentrare directă. Somnul şi odihna ne ajută să recuperăm, dar la locul de muncă cum ne putem regăsi capacitatea de concentrare?

În acest caz, ajutorul soseşte chiar de la natură, impactul pozitiv al prezenţei plantelor în ghivece, pe birou, fiind considerat semnificativ. Aceasta se datorează posibilităţii oferite minţii noastre de a interacţiona cu natura. Plantele plasate pe birou îmbunătăţesc concentrarea şi atenţia, a avea grijă de o plantă pentru câteva minute relexează creierul, care apoi este gata de a face faţă noilor sarcini.

În primul studiu li s-a cerut participanţilor să susţină un test bzat pe lectură în timp ce aceştia se aflau la un birou simplu de lemn. Un al doilea grup a desfăşurat testul într-un birou plin de plante şi flori, obţinând cele mai bune rezultate. Studiul a fost publicat în Journal of Environmental Psychology.

Al doilea studiu a ajuns la concluzii similare. Participanţii care au dat testul propus de experţi, stând la un birou îmbogăţit cu plante şi flori, au arătat o îmbunătăţire a atenţiei. Dacă lângă birou este o fereastră cu vedere panoramică, rezultatele sunt chiar mai bune.

Studiul a fost publicat în revista Environment & Behavior. Ruth K. Raanaas, de la Norwegian University of Life Sciences, care a colaborat în ambele studii, a declarat că introducerea de plante şi flori pe birou poate fi o strategie low-cost pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi capacitatea de concentrare a personalului.

Al doilea studiu subliniază efectele pozitive asupra creierului la contactul cu natura. De exemplu, o plimbare în parc în timpul pauzei de prânz ajută la reluarea activităţii cu o mai mare motivaţie.

Acum trebuie doar să înfrumuseţăm biroul cu un ghiveci. Ne vom simţi imediat mai bine. Pentru a şti mai multe despre câteva dintre cele mai sănătoase plante de interior, eficiente în purificarea aerului şi reglarea umidităţii, în prevenirea şi reducerea stresului, îmbunătăţirea stării de spirit, puteţi accesa aici şi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.