Beny Steinmetz, personaj implicat în dosarul retrocedărilor ilegale, arestat în Israel

Afaceristul Benjamin Steinmetz, al cărui nume este asociat în România cu proiectul Roşia Montană şi dosarul retrocedării fermei Băneasa, a fost arestat la Tel Aviv.
Beny Steinmetz
Beny Steinmetz (beny-steinmetz.com)

Controversatul afacerist Benjamin Steinmetz - personaj implicat în dosarul retrocedărilor ilegale şi acţionar, printr-una dintre companiile sale, la Gabriel Resources, care deţine o participaţie în proiectul aurifer de la Roşia Montană - a fost reţinut la Tel Aviv, relatează digi24.ro.

Potrivit sursei citate, cunoscutul afacerist israelian este audiat într-un dosar de corupţie, fiind suspectat că a mituit mai mulţi oficiali din Guineea.

Cu o avere estimată azi la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz a avut şi are afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în ţara noastră.

În România, Steinmetz a fost implicat într-una dintre cele mai hulite afaceri - respectiv proiectul exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană. Astfel, o subsidiară a Beny Steinmetz Group deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% dintre acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Numele lui Steinmetz este inculpat în dosarul retrocedării Fermei Băneasa, fiind coleg de dosar cu Remus Truică, Paul Lambrino şi Dan Andronic.