Berlin: Ambasada Chinei încercă să împiedice ţinerea spectacolelor Shen Yun

Dansatorii Shen Yun Performing Arts în posturi rafinate tipice de dans clasic chinez
Dansatorii Shen Yun Performing Arts în posturi rafinate tipice de dans clasic chinez (© 2013 SHEN YUN PERFORMING ARTS)

Shen Yun, ansamblul chinez independent de dans din New York revine în martie 2014 în Germania. Înaintea seriei de spectacole de la Berlin, a avut loc o tentativă de cenzurare venită din partea ambasadei chineze. Într-o conferinţă de presă ţinută cu puţin timp în urmă, Asociaţia Falun Dafa Germania, organizator al spectacolelor Shen Yun, a scos la iveală faptul că un diplomat chinez a încercat să împiedice venirea ansamblului la Berlin.

Pe data de 5 februarie, un reprezentant al Ambasadei Chinei din Belin a încercat să determine anularea celor patru spectacole Shen Yun, programate a avea loc la „Stage Theater am Potsdamer Platz”.

Într-o convorbire privată, consilierul ambasadei chineze pe probleme de cultură, Chen Ping, i-a făcut managerului teatrului, Jörg Seefeld, o ofertă clară: Stage Theater ar urma să anuleze contractul cu Shen Yun, iar în locul acestuia consilierul ar putea să-i mijlocească contracte cu alte ansambluri din China, pe care regimul le care consideră a fi „inofensive din punct de vedere politic”.

„Este absolut exclus” i-a spus Jörg Seefeld, „deoarece noi avem încheiat un contract cu organizatorul. Aici suntem în Germania şi noi nu reziliem niciodată contracte. Ne-am strica reputaţia.” Încercarea de manipulare venită din partea ambasadei chineze, Jörg Seefeld a catalogat-o drept „obraznică”. Shen Yun îşi va ţine spectacolele în perioada 23-26 martie la „Stage Theater am Potsdamer Platz”. În plus, colaborarea cu Shen Yun va continua în 2015 şi 2016.

Shen Yun înfăţişează o cultură autentică, care nu poate fi întâlnită în China zilelor noastre. Datorită poziţiei deosebite pe care o ocupă, încă de la constituirea sa în 2006, ansamblul a trebuit să facă faţă unor provocări cu totul deosebite. Ceea ce s-a întâmplat la Berlin este numai una dintre multele acţiuni, prin care regimul comunist a încercat în ultimii ani să împiedice la nivel global ţinerea spectacolelor Shen Yun.

În spectacolele Shen Yun este readusă la viaţă „cultura chineză de inspiraţie divină”, care înseamnă respect faţă de Cer, credinţa în fiinţele divine şi ideea că binele este răsplătit cu bine iar răul cu rău. Acestea erau ideile centrale, după care trăiau oamenii în China Veche. Buddhismul, Taoismul şi Confucianismul erau pilonii acelei culturii.

Chinezii vin de departe pentru a vedea Shen Yun

„Este absolut exclus” i-a spus Jörg Seefeld, „deoarece noi avem încheiat un contract cu organizatorul. Aici suntem în Germania şi noi nu reziliem niciodată contracte. Ne-am strica reputaţia.”

În timp ce în anii trecuţi spectatorii din China continentală erau o prezenţă incognito la Shen Yun, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Ei şi-au făcut poze în faţa bannerelor Shen Yun şi unii au dat chiar interviuri în calitate de spectatori. „Nu ne este frică de partidul comunist, în caz contrar nu am fi venit la Shen Yun” a declarat un funcţionar chinez ziarului Epoch Times.

Turneul mondial al Shen Yun Performing Arts a început pe data de 23 decembrie 2013 în America de Nord. Patru ansambluri, fiecare totalizând peste o sută de artişti se află în prezent în turnee în jurul lumii. Turneul european Shen Yun începe pe 11 martie la Geneva. La Berlin, spectacolele Shen Yun pot fi vizionate între 23 – 26 martie la „Stage Theater am Potsdamer Platz”. Începând cu 2007, Epoch Times este partener al Shen Yun.

Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, are patru companii care susţin spectacole simultan în jurul lumii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.