Berlin: Suspendarea vizelor pentru Turcia “nu este un lucru sigur”

Miniştrii germani au declarat că UE nu va suspenda cerinţele pentru vize pentru cetăţenii turci dacă Ankara nu va respecta cerinţele acordului încheiat între cele două tabere. Declaraţiile au fost făcute în ciuda ameninţărilor din partea preşedintelui turc.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere. (Captură Foto)

Guvernul german a adoptat o linie mai dură în privinţa Turciei după ce doi miniştri au declarat oficial că insistă ca toate criteriile să fie respectate de Ankara dacă regimul de vize al UE va fi ridicat pentru cetăţenii turci.

“Dacă nu sunt respectate condiţiile pentru aplicarea liberalizării vizelor (pentru cetăţenii turci), atunci nu va avea loc o liberalizare a vizelor”, a declarat ministrul german de interne Thomas de Maiziere pentru grupul media Funke Mediengruppe într-un interviu publicat sâmbătă.

“Nu ar trebui să se permită ca ameninţărilor publice să lase o impresie atunci când vine vorba de politică”, a susţinut de Maiziere. “Cel puţin nu ar trebui să le daţi crezare prin manifestarea unei griji prea mari”.

Bruxelles-ul a promis cetăţenilor turci că vor putea călători fără vize în Europa în schimbul unor măsuri pentru oprirea fluxului de imigranţi ilegali care încearcă să ajungă în bloc.

Deşi este disperată ca acordul încheiat cu Turcia să funcţioneze, Uniunea Europeană insistă de asemenea ca Ankara să respecte toate cele 72 de cerinţe, inclusiv restricţionarea cadrului legilor sale împotriva terorismului pentru că ele să se conformeze standardelor europene.

Miniştrii germani au adoptat această atitudine în ciuda unui avertisment al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că Ankara se va retrage din acordul controversat încheiat cu UE dacă regimul de vize pentru cetăţenii turci nu va fi ridicat în această ţară.

Ministrul german al justiţiei Heiko Maas – din Partidul Social Democrat, membrul junior al coaliţiei de guvernare a cancelarului Angela Merkel – susţine că Berlinul nu este impresionat de ameninţări.

“Nu vom fi şantajaţi; Erdogan poate să vocifereze cât de mult doreşte”, a declarat el ziarului Neue Osnabrücker Zeitung într-un interviu publicat sâmbătă.

Neînţelegerea publică dintre cele două tabere a ameninţat viitorul acordului privind refugiaţii şi a plasat presiune pe relaţia Ankarei cu blocul de 28 de membri.

Unul dintre cele sensibile puncte ale acordului cu Turcia reprezintă legile sale exhaustive împotriva terorismului. Criticii susţin că ele sunt folosite de Erdogan pentru a viza opozanţii politia şi minoritatea kurdă a Turciei care are nemulţumiri legitime împotriva statului turc.

Oficialii UE şi turci se vor întâlni în această săptămână pentru a încerca să reducă aceste neînţelegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe