Berlinul arestează pe altcineva. Autorul crimei din Târgul de Crăciun în libertate

Autorităţile germane au fost nevoite să recunoască faptul că bărbatul arestat luni pentru atacul la un Târg de Crăciun din Berlin este de fapt nevinovat. Poliţia a avertizat că atacatorul este în libertate şi s-ar putea să fie înarmat.
Camionul folosit pentru atacul din Berlin, 19 decembrie 2016.
Camionul folosit pentru atacul din Berlin, 19 decembrie 2016. (Getty Images)

Şoferul camionului care a intrat luni seară într-o piaţă de Crăciun din centrul Berlinului, ucigând cel puţin 12 persoane, se află în libertate. Oficialii germani au arestat luni noaptea un solicitant de azil pakistanez, dar ulterior l-au eliberat, susţinând că nu acesta este vinovatul.

“Trebuie să luăm în calcul ipoteza că un atacator înarmat se află în continuare în libertate”, a declarat şeful Oficiului federal de Criminalistică (BKA), Holger Münch, la Berlin. Poliţia este în stare de "alarmă ridicată".

Grupul terorist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS, şi-a asumat răspunderea pentru atac. Grupul a publicat o declaraţie pe website-ul agenţiei de ştiri Amaq, care este afiliată la ISIS, şi a declarat că atacatorul este un “soldat al Statului Islamic”.

Autorităţile germane investighează incidentul ca fiind un atac terorist deliberat. Atentatul se aseamănă cu un alt incident ce a avut loc în luna iulie în oraşul francez Nisa, când un bărbat de origine tunisiană a pătruns într-o mulţime de oameni cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, ucigând 86 de persoane.

Camionul a intrat în forţă pe o alee a târgului de Crăciun

Atacul s-a produs luni seara la ora 20.02 pe una din aleile târgului de Crăciun de lângă Biserica Memorială, unul din simbolurile capitalei germane.

Un camion Scania a intrat cu viteză într-un târg de Crăciun situat în Breitscheidplatz, în partea vestică a centrului Berlinului. Douăsprezece persoane au fost ucise, printre care şi adevăratul şofer al camionului furat. Alte 45 de persoane au fost rănite, dintre care 30 grav. Toate victimele identificate până în prezent sunt cetăţeni germani, potrivit autorităţilor.

Sute de persoane au participat la locul atacului la o slujbă religioasă în memoria victimelor. Printre participanţi s-au numărat şi oficiali germani de top, inclusiv cancelarul Angela Merkel şi ministrul de interne Thomas de Maiziere. Un grup de 60-70 de membri ai unei moschei locale au fost de asemenea prezenţi.

Merkel a condamnat marţi atacul şi a declarat că ar fi "deosebit de grav" dacă s-ar dovedi că atacatorul ar fi un solicitant de azil, ţinând cont că “foarte mulţi germani s-au implicat zilnic să ajute refugiaţii”.

Miniştrii de Interne ai landurilor germane au căzut de acord ca târgurile de Crăciun din Germania să rămână în continuare deschise, în pofida atacului de la Berlin. "Nu vom permite ca atmosfera de sărbători şi viaţa noastră liberă să ne fie răpite de terorişti", a declarat ministrul federal de Interne Thomas de Maizière. Târgurile de Crăciun din Berlin au rămas însă închise marţi, ca un omagiu adus victimelor şi familiilor acestora.

Autorităţile au prezentat un şir al evenimentelor, pe baza informaţiilor pe care le-au obţinut. Atacatorul a deturnat camionul ce aparţinea unei companii poloneze care se îndrepta spre Berlin. Şoferul a fost împuşcat mortal şi cadavrul său a fost lăsat în camion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe