Bibi rămâne fără timp

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost înregistrat când oferea favoruri patronului unui ziar israelian în schimbul unei acoperiri mai pozitive, conform unor rapoarte. Comentatorii au descris revelaţia ca un “cutremur” în cadrul investigaţiei poliţieneşti.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Premierul israelian, investigat pentru presupuse fapte de corupţie, aparent a fost înregistrat în timp ce propunea un acord benefic din punct de vedere comercial lui Arnon Mozes, proprietarul unuia dintre cele mai mari ziare israeliene, Yedioth Ahronoth.

Netanyahu a negat însă că ar fi încălcat legea.

Postul de televiziune israelian Channel 2 a susţinut că Netanyahu s-a oferit să reducă circulaţia ziarului Israel Hayom, un ziar pro-Netanyahu deţinut de Sheldon Adelson, un miliardar american şi donator al Partidului Republican, în cazul în care Mozes impune angajaţilor ziarului său Yedioth Ahronoth să raporteze ştiri favorabile despre premier.

Reducerea circulaţiei ziarului Israel Hayom, distribuit gratuit, ar fi în beneficiul clar al lui Mozes deoarece este principalul concurent al ziarului său în lupta pentru câştigurile din publicitate.

Conversaţia a avut loc aparent în urmă cu câteva luni, deşi data precisă nu este cunoscută. Raportul sugerează că înregistrarea a fost realizată de Mozes.

Netanyahu este deja investigat pentru presupuse fapte de corupţie privind acceptarea unor cadouri şi donaţii ilegale. El a contestat acuzaţiile, iar avocatul său a declarat că acceptarea de cadouri din partea prietenilor nu este ilegală.

Premierul israelian este acuzat că a acceptat cadouri în valoare de mii de euro, inclusiv ţigări şi şampanie, de la miliardarul israelian Arnon Milchan, producător de filme la Hollywood. Rapoartele sugerează că Netanyahu i-a cerut secretarului de stat american John Kerry să intervină pentru Milchan care încerca să obţină o nouă viză pentru SUA.

Netanyahu a negat acuzaţiile. Mai multe surse au declarat că el le-a spus miniştrilor săi: “Este greşit faptul că mass media pune presiune continuă asupra autorităţilor”.

În plus, premierul israelian a fost intervievat de două ori de către poliţie în ultima săptămână şi a părut să fie surprins de dovezile aduse împotriva sa.

“Nu s-a aşteptat la acest lucru”, a declarat pentru Haaretz o sursă care îl cunoaşte bine pe premier.

Dovada conversaţiei dintre Netanyahu şi Mozes aparent a fost trimisă Procurorului General al Israelului, Avichai Mandelblit, de către investigatori la începutul anului trecut. Nu este clar ce anume a întârziat intervievarea premierului, deşi există sugestii că procurorii nu ştiu exact dacă un acord de tipul celui aparent propus de Netanyahu ar fi de fapt ilegal.

Mass media israeliană a susţinut că discuţia dintre cei doi pare să fi fost iniţiată de Netanyahu cu scopul de a convinge ziarul să nu publice un articol despre fiul său, Yair. Natura articolului nu este clară.

Netanyahu este de asemenea acuzat că a acceptat 1 milion de euro din partea lui Arnaud Mimran, un om de afaceri francez care în prezent este condamnat la 8 ani de închisoare pentru fraudă masivă ce a implicat taxa pentru emisiile de carbon. Mimran a susţinut în timpul procesului său că i-a oferit banii lui Netanyahu în timpul campaniei electorale a acestuia în 2009 – un lucru negat în mod constant de către politicianul israelian.

Anul trecut, un purtător de cuvânt al premierului israelian a declarat: “Netanyahu nu a primit niciun beneficiu ilegal de la Mimran. Orice altă afirmaţie este o minciună”.

Totuşi, premierul a recunoscut că a acceptat 40.000 de dolari din partea lui Mimran în 2001.

După rapoartele de luna trecută, care au susţinut că investigatorii au primit permisiunea lui Mandelblit de a deschide o anchetă oficială în ceeace priveşte pe Netanyahu, un purtător de cuvânt al premierului a declarat pentru Haaretz că acuzaţiile sunt “în întregime o prostie”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat: “De la victoria lui Netanyahu la ultimele alegeri şi chiar înainte, elementele ostile au făcut eforturi mari pentru a încerca să îl înlăture de la putere, recurgând la acuzaţii false împotriva sa şi a familiei sale.

“[Acuzaţia] este absolut falsă. Nu a existat nimic şi nu va exista nimic”.

Netanyahu nu este primul premier israelian acuzat de corupţie, iar aliaţii săi au afirmat că astfel de acuzaţii deseori nu au dus nicăieri. Alte acuzaţii au fost dovedite, totuşi: Ehud Olmert, de exemplu, execută o pedeapsă de 18 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat într-un caz de mită şi abuz de încredere. Olmert a fost premier în perioada 2006-2009, fiind succedat de Netanyahu.