Bibi supus focului de baraj. Atacul nu vine din partea palestinienilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)

Procurorul general al Israelului a ordonat o anchetă preliminară asupra unor presupuse infracţiuni financiare comise la locuinţa privată şi la reşedinţa de stat a premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Dovezile adunate de la reşedinţa oficială a premierului israelian din Ierusalim şi din locuinţa sa privată, precum şi mărturiile unui fost angajat la reşedinţa premierului, au contribuit la decizia anchetării acestuia, conform unei declaraţii publicate joi de biroul procurorului general Yehuda Weinstein.

Conform declaraţiei, biroul procurorului general consideră că, dată fiind varietatea dovezilor se impune o anchetă, la sfârşitul căreia se va decide dacă va fi lansată o investigaţie penală.

În plus, biroul a analizat “câteva cazuri în care au fost adunate dovezi ce au ridicat suspiciuni legate de desfăşurarea unor acţiuni care constituie acte criminale.”

Între acele presupuse infracţiuni se află utilizarea de fonduri de stat pentru acoperirea unor cheltuieli private (precum cumpărarea unui mobilier de grădină pentru reşedinţa premierului) sau utilizarea eronată a fondurilor din sticlele reciclate de către soţia lui Netanyahu, Sarah.

Ancheta nu va începe până după alegerile din 17 martie, în cadrul cărora Netanyahu va candida din nou, a declarat Weinstein.

Miercuri, o sursă superioară din poliţie a declarat că Weinstein ar trebui să se grăbească în luarea decizie sale pentru a împiedica orice tentativă de a submina ancheta.

În ultimii câţiva ani, au apărut mai multe rapoarte care i-au criticat pe Netanyahu şi pe familia acestuia pentru stilul lor de viaţă extravagant.

Într-una dintre situaţiile raportate, 127.000 de dolari americani din fondurile publice au fost folosiţi pentru o cabină de dormit într-un avion.

Soţia lui Netanyahu a fost la rândul ei luată în vizor pentru luxul excesiv şi pentru comportamentul său abuziv faţă de angajaţii reşedinţei oficiale. Un proces a fost intentat de un fost îngrijitor care susţine că soţia premierului israelian l-a tratat prost şi l-a abuzat verbal în mod constant.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.