Biden vizitează Ucraina în timp ce Rusia îşi arată tot mai mult colţii

Vicepresedintele american Joe Biden
Vicepresedintele american Joe Biden (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina este inacceptabilă şi alegerile separatiste din această lună au fost o farsă orchestrată de Kremlin, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden în timpul unei vizite la Kiev.

De asemenea, vizita lui Biden în Ucraina a fost salutată de Rusia în modul ei tipic: forţele militare ruseşti au bombardat teritoriul ucrainean pentru prima dată de la încheierea unui acord de pace în Minsk în 5 septembrie.

“Lansarea de proiectile din teritoriul rusesc arată că Rusia nici măcar nu încearcă să respecte acordul semnat la Minsk. Rusia continuă să înarmeze militanţii şi să trimită unităţi armate în mod regulat în zona ocupată temporar de terorişti”, a declarat Andrii Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, vineri în Kiev.

Rusia îşi deplasează tancuri, artilerie şi sisteme de apărare aeriană în Ucraina, “într-o încălcare flagrantă a legii internaţionale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în timpul unei vizite în Kaunas din Lituania. Acesta a cerut din nou Rusiei să îşi retragă trupele din estul Ucrainei.

“Este o situaţie foarte serioasă şi merge cu totul împotriva înţelegerii din Minsk, alimentând conflictul şi contribuind la noi încălcări ale acordului”, a adăugat Stoltenberg.

În Kiev, Biden a condamnat “ameninţarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei impusă de agresiunea rusească”, într-un discurs ţinut după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. “Nu este acceptabil ca în secolul al XXI-lea să se încerce redesenarea cu forţa a frontierelor în Europa sau în alte părţi ale lumii, sau să se intervină militar pentru că unora nu le place decizia luată de vecinul lor”.

Biden a cerut, la rândul său, Rusiei să adere la acordul de încetare a focului, să îşi retragă formaţiunile militare ilegale şi să restabilească controlul la graniţa sa cu Ucraina, toate făcând parte din acordul semnat în Minsk. Biden a subliniat că numai în acest caz vor putea fi lansate discuţii raţionale în legătură cu sancţiunile impuse Moscovei pentru rolul său în conflictul ucrainean.

Vizita lui Biden a coincis cu prima aniversare a începutului protestelor Euromaidan, care au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în luna februarie a acestui an şi la declanşarea conflictului din estul Ucrainei. Autorităţile din Kiev au declarat pe 21 noiembrie o nouă sărbătoare naţională – Ziua Demnităţii şi a Libertăţii.

De asemenea, aflat într-o vizită pe Maidan, unde trebuia să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, Biden a fost nevoit să se retragă din mijlocul unei mulţimi de oameni nemulţumiţi de eşecul actualei conduceri ucrainene de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au comis crime în timpul protestelor din Ucraina, care s-au soldat cu peste 100 de victime civile şi aproape 2.000 de răniţi.

În timp ce Rusia neagă orice implicare în conflict, Ucraina şi aliaţii săi vestici acuză Kremlinul de susţinerea separatiştilor cu bani, arme şi luptători. Criza ucraineană s-a intensificat de când rebelii din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au organizat pseudoalegeri la începutul lunii. Aşa cum au făcut-o autorităţile ucrainene, SUA şi Uniunea Europeană, Biden a condamnat aceste alegeri, precum şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în luna martie.

“Ele nu sunt alegeri democratice. Sunt o farsă orchestrată de Kremlin. Şi să fie clar, America nu va recunoaşte ocuparea şi anexarea Crimeei”, a mai adăugat Biden.

Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţii 18 au fost răniţi în schimburile de focuri din ultimele 24 de ore din estul Ucrainei, a declarat Consiliul Naţional al Securităţii şi Apărării din Kiev. Separatiştii au atacat poziţiile ucrainene de 39 de ori şi armata a tras de 18 ori pentru a respinge atacurile rebele, a menţionat Consiliul.