Big Brother la WikiLeaks: NSA a spionat ultimii trei preşedinţi francezi

Preşedintele francez Francois Hollande (st) şi fostul lider francez Jacques Chirac.
Preşedintele francez Francois Hollande (st) şi fostul lider francez Jacques Chirac. (Captură Foto)

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a spionat ultimii trei preşedinţi ai Franţei în perioada 2006-2012, conform unor noi documente dezvăluite de website-ul WikiLeaks.

NSA a interceptat comunicaţiile foştilor preşedinţi francezi Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, dar şi ale actualului şef de stat Francois Hollande, conform unei declaraţii de presă publicate marţi de WikiLeaks, citând rapoarte informaţionale secrete şi documente tehnice.

WikiLeaks a declarat că NSA, pe lângă cei trei preşedinţi, a vizat şi comunicaţii ale miniştrilor cabinetului francez şi ale ambasadorului francez în SUA.

Hollande a reacţionat la aceste ştiri convocând o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ţării pentru miercuri.

La rândul ei, Casa Albă a dat asigurări marţi seara că SUA nu interceptează comunicaţiile preşedintelui francez Francois Hollande şi că nu va face acest lucru.

“Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande. Colaborăm strâns cu Franţa în toate subiectele de dimensiune internaţională şi francezii sunt parteneri indispensabili”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

“De manieră generală, nu desfăşurăm operaţiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate naţională specific şi justificat. Acest lucru este valabil atât pentru cetăţenii obişnuiţi, cât şi pentru liderii mondiali”, a adăugat Price.

Fără a conţine dezvăluiri senzaţionale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcţionare şi de luare a deciziilor de către administraţiile prezidenţiale ale lui Francois Hollande şi ale celor doi predecesori ai săi, susţine Agerpres.

Noile informaţii au fost publicate prima dată în organizaţiile franceze de ştiri Liberation şi Mediapart, care au declarat că NSA i-a spionat pe cei trei şefi de stat francezi cel puţin începând cu anul 2006, când George W. Bush s-a aflat la cârma Statelor Unite.

“Poporul francez are dreptul să ştie că guvernul lor ales este supus unei supravegheri ostile din partea unui presupus aliat”, a anunţat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, într-o declaraţie, adăugând că în curând vor urma alte “dezvăluiri importante”.

Fostul contractor NSA Edward Snowden a dezvăluit extinderea activităţilor de spionaj ale agenţiei în iunie 2013.

El a divulgat documente secrete care au indicat existenţa unor colecţii masive de date telefonice ale cetăţenilor americani şi străini, precum şi a unor lideri politici din întreaga lume.

Noile revelaţii au loc după ce Snowden a dezvăluit că NSA a spionat Germania şi că agenţia germană de spionaj a colaborat cu NSA pentru a spiona oficiali şi companii de pe cuprinsul Europei.

Oficialii francezi au declarat că au ştiut demult că SUA a folosit mijloace tehnice pentru a încerca să intercepteze conversaţiile lor.

“Nu suntem naivi. Conversaţiile care au avut loc între Ministerul Apărării şi preşedinte nu au avut loc prin telefon”, a declarat Michele Alliot-Marie, fost ministru al Apărării şi fost ministru pentru Afaceri Externe în timpul lui Chirac şi, respectiv Sarkozy, pentru canalul francez de televiziune iTele. “Acestea fiind spuse, apare problema relaţiei de încredere dintre aliaţi.”

Săptămâna trecută, WikiLeaks a publicat peste 60.000 de cablograme diplomatice din Arabia Saudită şi a declarat pe website-ul său că va publica săptămâna viitoare alte 500.000 de documente similare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe