Bilanţ Ebola: 2.615 îmbolnăviri, din care 1.427 mortale

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Numărul cazurilor de Ebola înregistrate în Africa de Vest la data de 20 august se ridică la 2.615, dintre acestea 1.427 fiind mortale, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit bilanţului OMS citat de Mediafax, precedentul bilanţ, înregistrat la 18 august, anunţa 2.473 de cazuri, dintre care 1.350 mortale. În numai două zile - 19 şi 20 august - s-au înregistrat aşadar 142 de noi cazuri de Ebola şi 77 de decese.

Ţara cea mai afectată de cumplita maladie rămâne Liberia, cu 1.082 de cazuri (plus 110), dintre care 624 mortale (plus 48).

În Guineea, numărul bolnavilor de Ebola a ajuns la 607, în timp ce numărul deceselor a atins cifra 406. În Sierra Leone există 910 cazuri, 392 din acestea soldându-se cu decese, în timp ce în Nigeria epidemia a mai ucis o persoană. Bilanţul deceselor este de cinci şi numărul cazurilor este de 16.

OMS a decretat, pe 8 august, urgenţă de sănătate publică la nivel mondial contra acestei epidemii de febră hemoragică fără precedent şi a recomandat luarea unor măsuri de excepţie în ţările afectate.

Febra hemoragică clasică (tulpina Zair) generată de virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele sau fluidele corpului persoanelor infectate. Dar un raport BBC din 2012 a arătat că cercetători canadieni au observat transmiterea bolii de la porci la maimuţe, care nu puteau fi în contact direct, deşi convieţuiau sub acelaşi acoperiş. Savanţii au avansat teoria că virusul (o altă tulpină decât cea clasică) s-a transmis prin picături microscopice de apă, aflate în suspensie în aer, care au fost duse de curent.

Nu se cunoaşte încă vreun vaccin sau tratament standard pentru Ebola, deşi există unele tratamente alternative, care sunt în curs de testare. Rata mortalităţii virusului poate ajunge la 90%.