Bilanţ negru pentru sistemul sanitar: 153 de cadre medicale şi personal auxiliar infectate cu coronavirus

Nelu Tataru si Raed Arafat
Nelu Tataru si Raed Arafat (Epoch Times România)

În acest moment, la nivel naţional sunt 153 de cadre medicale şi personal auxiliar confirmate cu COVID-19, informează joi, în cadrul unui comunicat oficial, Ministerul Sănătăţii.

Datelor sunt raportate din teritoriu către Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Este vorba despre 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare şi 17 persoane din cadrul personalului auxiliar.

Repartiţie pe judeţe

Arad –2

Bucureşti –36

Constanţa –1

Covasna – 5

Hunedoara – 12

Iaşi – 3

Neamţ – 2

Suceava – 90

Vrancea – 2

* * *

Reamintim că autorităţile au anunţat că, până la data de 26 martie, pe teritoriul României, 18 persoane infectate cu coronavirus şi care sufereau de boli cronice preexistente au murit în timpul internării lor în spitale din Craiova, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău şi Timişoara.

De asemenea, până acum, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane testate pozitiv cu coronavirus.

Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 28 la Bucureşti, 6 la Craiova, 5 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 123 de noi cazuri de îmbolnăvire, pacienţii având vârsta cuprinsă între 7 şi 87 de ani. Una dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 este jandarm la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, care a contactat virusul în cadru familial. La nivelul unităţii au fost luate de urgenţă toate măsurile necesare referitoare la izolarea, atât a jandarmului în cauză, cât şi a celor cu care a intrat în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, încă din faza în care era doar suspect.

În acest moment, la ATI sunt internaţi 29 de pacienţi, din care 23 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

De asemenea, pe teritoriul ţării, 6.151 de persoane se află în carantină instituţionalizată în timp ce alte 110.042 de persoane se află în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 15.998 de teste, dintre care 823 în unităţi medicale private.