Bilanţul inundaţiilor produse în ultimele zile în ţară

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

Pentru susţinerea judeţelor din sudul şi sud-vestul ţării ce au fost afectate de inundaţii puternice şi viituri care au pus în pericol viaţa oamenilor şi au cauzat pagube importante comunităţilor afectate, în intervalul 27 iulie – 1 august s-a dispus mobilizarea a peste 6.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti şi au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situaţii critice, potrivit declaraţiei de presă susţinută astăzi, 1 august, la sediul MAI.

Vineri la ora 6 dimineaţa, 788 de oameni erau încă evacuaţi în spaţiile puse la dispoziţie de către autorităţile locale ori, după caz, la vecini sau rude iar la ora 13, dintre aceştia au rămas 669.

Bilanţul inundaţiilor în intervalul 27 iulie – 1 august a.c.

Au fost afectate 251 de localităţi din 11 judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş. Nouăzeci şi nouă de locuinţe au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate. În urma retragerii apelor, în acest moment mai sunt 439 de locuinţe inundate.

Au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 parţial afectate, 60 de podeţe distruse şi 23.346 de hectare de teren au fost inundate.

În intervalul menţionat, circulaţia rutieră a fost blocată sau întreruptă parţial pe segmente din 12 drumuri naţionale şi 37 drumuri judeţene. Totodată, au fost afectate 15 obiective socio-economice şi trei culturale.

Trei persoane au decedat din cauza inundaţiilor, iar două dintre persoanele date dispărute din judeţul Olt au fost găsite în viaţă. În acest moment, doar o persoană mai este dată dispărută în judeţul Argeş, iar forţele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară, în continuare, operaţiuni de căutare.

Pe parcursul intervenţiei pentru salvarea de vieţi omeneşti, s-a dispus dislocarea unor grupe operative din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din 6 judeţe (Alba, Arad, Braşov, Prahova, Mureş şi Sibiu) şi al municipiul Bucureşti, dotate cu 11 autocamioane, 9 bărci pneumatice, 28 motopompe şi o autocisternă transport apă, către judeţele Argeş, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

Totodată pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii, au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 tone alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearşafuri şi 2.000 saltele. Ajutoarele umanitare au fost transportate şi distribuite prin grija Instituţiei Prefectului din judeţele Olt, Argeş şi Dolj.

Pe parcursul acestor zile, atunci când condiţiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol, dar şi în misiuni de transport de ajutoare umanitare.

În zilele următoare forţele Ministerului Afacerilor vor acţiona pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, astfel încât populaţia din zonele afectate să poată să-şi reia cursul normal al vieţii. Se acţionează pentru degajarea şi curăţarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei şi a mâlului din locuinţele şi curţile oamenilor, precum şi pentru înlăturarea aluviunilor, deşeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada următoare, nu mai sunt anunţate precipitaţii semnificative în nicio regiune a ţării, fiind prognozate creşteri importante ale temperaturii, apropiate de pragul caniculei, se mai precizează în declaraţia MAI.