Bill Gates: Roboţii trebuie să plătească impozite (video)


Fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates. (Captură Foto)

Unii consideră că nu mai este mult până când va dispărea ajutorul minim universal pentru cei care îşi vor pierde locurile de muncă din cauza automatizării. Dar, Bill Gates, într-un interviu acordat revistei Quarz, pare să aibă o soluţie pentru această viitoare problemă: roboţii care fac munca oamenilor trebuie să plătească taxe.

Desigur, un robot nu este o persoană şi nu poate fi impozitat ca atare, dar proprietarii acestor maşini pot fi. Bill Gates susţine că banii veniţi din aceste taxe speciale ar trebui folosiţi la recalificarea oamenilor care au rămas fără loc de muncă din cauza automatizării, iar acest lucru ar avea un impact major în multe comunităţi.

Gates asigură că, totuşi, acest lucru ar avea un dezavantaj: fenomenul ar fi încetinit, mai puţine companii ar investi în automatizare şi vor trebui să plătească şi taxe pentru utilizarea roboţilor; dar el crede că, pe termen mediu şi lung, acest lucru ar face situaţia mult mai uşor de gestionat.

Deocamdată, un organism este deja împotrivă - Parlamentul European, care a respins o rezoluţie ce propunea exact introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboţi. recomandând în schimb un cod deontologic, o agenţie europeană pentru robotică, dar şi reguli clare legate de cine este responsabil dacă o maşină autonomă produce pagube. Deputaţii mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unui statut legal specific pentru roboţi, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil dacă ei produc pagube.

Companiile implicate în construcţia acestor roboţi preferă ideea promovată de Uniunea Europeană, desigur, dar grupurile îngrijorate de problemele sociale pe care le generează automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale în mai multe meserii par să opteze pentru alte măsuri.

Mai multe informaţii: Reuters: European parliament calls for robot law, rejects robot tax, Quarz: The robot that takes your job should pay taxes, says Bill Gates

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură