Blaturi / Exxon Mobile cere permisiunea de a fora în Rusia, în ciuda sancţiunilor

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Alex Wong / Getty Images)

Compania petrolieră Exxon Mobil, al cărei fost CEO Rex Tillerson a ajuns secretar de stat în administraţia Trump, cere guvernului federal american permisiunea specială a fora în Rusia, conform Wall Street Journal.

Compania a fost forţată să oprească forajele la un proiect pe care-l desfăşura împreună cu Rosneft în 2014, din cauza sancţiunilor economice aplicate de SUA Rusiei după anexarea Crimeei.

Rosneft aparţine grupului de magnaţi conectaţi cu serviciile de informaţii ale Rusiei, cunoscut generic sub numele de siloviki.

Conform raportului, Exxon ar fi cerut Departamentului Trezoreriei, care administrează sancţiunile aplicate de guvernul federal american, să permită forarea în Marea Neagră din iulie 2015.

Compania a lansat un nou efort de lobby în martie după ce Tillerson a devenit Secretar de Stat.

Se estimează că cererea pentru permisiunea de foraj va ajunge pe radarul politicienilor de la Washington, în special opoziţia, care l-au acuzat pe Donald Trump de nepotism şi de conflict de interese.

Tillerson, care a primit cu câţiva ani în urmă Ordinul Prieteniei de la Vladimir Putin, tocmai s-a întors de la Moscova dintr-o vizită oficială în urmă cu o săptămână.

Secretarul de Stat a reafirmat hotărârea Washingtonului de a menţine sancţiunile, afirmând chiar că noi măsuri punitive pot fi introduse ca răspuns la "amestecul" Rusiei în alegerile prezidenţiale. "Problema interferenţei în alegeri este una serioasă, care poate atrage sancţiuni suplimentare".

Declaraţia lui Tillerson a generat zâmbete la Washington. Rusia este acuzată că a pus umărul în campania electorală americană în defavoarea lui Hillary Clinton, fiind unul dintre factorii care ar fi dus la uimitoarea victorie a lui Donald Trump.

Deşi în ultimele zile ale campaniei electorale, liderii Partidului Democrat în frunte cu preşedintele Barack Obama au vehiculat teoria interferenţei Rusiei în alegeri, până în prezent nu a existat nici măcar o dovadă în acest sens, iar experţii în securitate informatică atrag atenţia că atribuirea ar fi şi foarte dificilă din punct de vedere tehnic.

Agenţiile de informaţii ale SUA - cu excepţia directorului CIA John Brennan, adânc implicat în campanie de partea clanului Clinton - au negat că ar avea dovezi în acest sens deşi au fost întreprinse mai multe anchete.