BNM a autorizat drepturile noilor proprietari asupra 18 % din acţiunile Băncii de Economii

Banca Naţională a Moldovei a autorizat drepturile noilor proprietari asupra 18 % de acţiuni, asupra cărora anterior a fost suspendat dreptul de a fi utilizate. Procurarea acestui pachet a fost calificată de premierul Filat drept un atac raider.

În cadrul adunării generale a acţionarilor Băncii de Economii, viceministrului Finanţelor, Victor Barbăneagră a precizat că nu a fost discutată problema componenţei Consiliului de Administraţie. Nici constatările Curţii de Conturi, cu privire la prejudicierea Bugetului de Stat de către Banca de Economii cu peste 17 milioane de lei, nu au fost examinate, explicând: "Când se va întruni consiliul de administraţie, vor fi examinate toate aceste întrebări. Activitatea băncii a mers conform indicatorilor planificaţi, este un trend de creştere în activitatea băncii, este înregistrat profit impozabil de 28 de milioane pe parcursul anului 2011, activitatea financiară este chiar mult mai bună decât în 2010".

La rândul său, Banca Naţională a îndemnat acţionarii să înceteze imediat disputele, pentru că acestea aduc prejudicii activităţii băncii.

În acest sens Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a declarat: "Toate procedurile legale de înregistrare a cotelor de participare în capitalul BE au fost finisate pe parcursul ultimelor trei săptămâni, astfel încât, pe 27 aprilie, BNM a anunţat BE, acţionarii şi instituţiile statului despre anularea deciziei noastre anterioare de suspendare a dreptului de vot al acţionarilor minoritari"

Precizăm că problema cea mai mare este că disputele interminabile între acţionarii minoritari şi stat, în calitatea sa de acţionar majoritar, trebuie să înceteze imediat, acestea punând piedici majore în dezvoltarea Băncii de Economii.

Potrivit Publika.TV, în prezent, Banca de Economii nu are un consiliu de administraţie legiferat de Banca Naţională şi de instanţa de judecată. Pe data de 12 aprilie, statul, care este acţionar majoritar, a ales un consiliu de administraţie, care este contestat de către acţionarii minoritari. La rândul lor, acţionarii minoritari au ales, pe 13 aprilie, un alt consiliu de administraţie nerecunoscut, însă, de către stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe