BNR schimbă condiţiile de creditare. Cu cât se vor mai putea împrumuta românii?

Gradul maxim de îndatorare permis de BNR, începând cu data de 1 ianuarie 2019 va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută.
Banca Naţională a României(BNR)
Banca Naţională a României(BNR) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Banca Naţională a României a modificat Regulamentul privind unele condiţii de creditare, în urma noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare urmând să fie de maximum 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Aceste prevederi intră în vigoare începând de la 1 ianuarie 2019.

Potrivit comunicatului BNR, gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

Banca Naţională mai transmite că rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul urmează să se aplice atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, mai susţine instituţia.

Potrivit BNR, principalele obiective urmărite la modificarea Regulamentului sunt, pe de o parte, simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare, iar pe de altă parte, protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru creditare sănătoasă.

BNR mai informează că oricine doreşte un credit îşi poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci şi IFN. Metodologia de calcul precum şi alte informaţii relevante pe subiect pot fi accesate aici

Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate, dar care nu au fost încă finalizate?

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Vor mai fi posibile refinanţările?

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinţe privind gradul de îndatorare.

Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanţările ce presupun şi acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

De când se aplică noul regulament?

Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie