Boc: Suntem singura ţară din fostul bloc comunist care funcţionează încă în sistemul administrativ comunist

Fostul premier al României Emil Boc a accentuat importanţa debirocratizării legislaţiei româneşti şi a finalizării procesului de regionalizare.
Primarul Clujului Emil Boc
Primarul Clujului Emil Boc (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Chiar dacă banii europeni sunt un ajutor considerabil pentru dezvoltarea ţării, accesarea acestor fonduri rămâne o problemă din cauza birocraţiei neruşinate, a atras atenţia fostul premier Emil Boc, actualul primar al Clujului, citat de actualdecluj.ro.

"Accentuez importanţa debirocratizării legislaţiei româneşti. Vă dau două exemple mărunte, banale, dar care creează probleme zilnice: e nevoie de autorizaţie de construcţie, extras CF şi Hotărâre de Guvern de atestare a domeniului public şi privat. Durează luni de zile datorită specificului României de restituire a proprietăţilor. De ce nu se poate ca această solicitare să se dea la sfârşit, când iei în folosinţă obiectivul, şi nu la început? Până atunci stăm blocaţi", a declarat Boc.

În opinia edilului, oamenii care creează aceste structuri nu au fost în teren şi nu cunosc realităţile, stau în birouri, nu ştiu ce înseamnă o cadastrare şi o hotărâre de guvern, câţi paşi trebuie făcuţi.

"Altă chestiune la fel de măruntă dar cu impact pentru noi – spaţiul verde să nu fi fost vreodată încadrat în categoria spaţii verzi. Noi în România am avut 50 de ani de comunism, spaţii verzi abandonate din motive de proprietate distrusă, retrocedări. Parcul Feroviarilor de exemplu a fost întotdeauna verde dar abandonat 27 ani. Acum trebuie în proprietate de la Guvern dar nu putem investi bani europeni pentru că în trecut a fost spaţiu verde", a precizat Boc.

Primarul Clujului întreabă "de ce nu la fel ca alte state europene să putem depune electronic, cu cerinţe minimale şi pur şi simplu dacă nu completezi căsuţa să nu poţi merge mai departe, dar nu să mergi la funcţionari 500 km la Bucureşti pentru că nu ai completat o rubrică sau alta".

"Suntem singura ţară din fostul bloc comunist care funcţionează încă în sistemul administrativ comunist. Cât am fost premier am încercat să comasez judeţele dar nu am avut majoritate parlamentară. România are nevoie ca de aer de finalizarea procesului de regionalizare. Acum facem ping-pong cu proiectele de la regiune la Guvern şi de la Guvern la Bruxelles", a subliniat Boc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne