Boehner: Casa Albă distruge legăturile SUA cu Israelul

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. (Brendan Hoffman / Getty Images)

Speakerul Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a acuzat din nou Casa Albă de menţinerea unei animozităţi faţă de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de distrugerea relaţiilor dintre Washington şi Tel Aviv.

Într-un interviu susţinut duminică la CBS News, Boehner a declarat că “animozitatea dintre Casa Albă şi premierul israelian nu este un secret în acest oraş. Cu siguranţă, situaţia s-a înrăutăţit în ultimele 5 sau 6 săptămâni.”

Boehner l-a invitat pe Netanyahu să susţină un discurs în cadrul unei sesiuni comune a Congresului în legătură cu ameninţarea unui acord nuclear cu Iranul. Invitaţia a fost lansată la câteva ore după ce preşedintele american Barack Obama a ameninţat, în cadrul discursului său despre Starea Naţiunii, că se va opune oricărei noi legislaţii privind aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

Mai mult, Boehner a făcut invitaţia fără să consulte în prealabil Casa Albă.

Administraţia Obama este nemulţumită atât de faptul că Netanyahu a acceptat invitaţia republicanilor cu două săptămâni înaintea alegerilor israeliene, cât şi de interferenţa excesivă a Israelului în politica externă americană.

Duminică, Netanyahu a sosit în Washington unde este programat să se adreseze luni Comitetului SUA-Israel pentru Afaceri Publice (AIPAC) şi marţi Congresului SUA.

Un număr mare de membri ai Congresului au anunţat deja că vor boicota discursul, dar Boehner a insistat în interviul său că discursul lui Netanyahu va fi susţinut de o participare solidă.

Într-un interviu susţinut săptămâna trecută, Susan Rice, consilierul american pentru securitatea naţională, a declarat că acceptarea invitaţiei lui Boehner de către premierul israelian este “distructivă” pentru relaţiile dintre SUA şi Israel.

De asemenea, Boehner a fost criticat de Obama şi unii membri ai Congresului care susţin că momentul acestei invitaţii pare să fie o încercare de a promova o nouă legislaţie a sancţiunilor împotriva Iranului, care ar putea submina negocierile critice dintre ţările grupului P5 1 şi Teheran.

Administraţia Obama a declarat deja că nu va avea loc o întâlnire între Obama şi Netanyahu, susţinând că nu ar fi potrivită o astfel de întâlnire în contextul apropierii alegerilor israeliene din 17 martie.

În plus, Casa Albă a decis să nu îşi trimită reprezentanţii de vârf la discuţiile AIPAC. Obama, vicepreşedintele său Joe Biden şi secretarul de stat John Kerry boicotează cu toţii conferinţa anuală AIPAC. În schimb, administraţia Obama îi va trimite pe delegatul SUA la ONU Samantha Power şi consilierul Susan Rice pentru a se adresa grupului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe