Bogdan Aurescu: Asistenţa financiară a UE pentru noul Guvern de la Chişinău să fie condiţionată strict de realizarea reformelor

Guvernul de la Chişinău învestit de PSRM trebuie să demonstreze prin fapte concrete şi nu prin vorbe implementarea obligaţiilor asumate în Acordul de Asociere şi Liber Schimb, afirmă ministrul de Externe român.
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles care a avut loc luni, 9 decembrie, ministrul Afacerilor Externe român, Bogdan Aurescu a accentuat progresele importante realizate în domeniul reformelor de către Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, precu şi efectele negative generate de schimbarea de guvernare determinată de Partidul Socialiştilor.

În cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor UE, Bogdan Aurescu s-a referit la situaţia din Republica Moldova şi a prezentat poziţia României cu privire la recentele evoluţii politice de la Chişinău exprimând susţinerea pentru o abordare UE în relaţia cu Moldova, bazată pe monitorizarea atentă şi strictă a acţiunilor Chişinăului în implementarea obligaţiilor asumate în relaţiile cu UE, în special a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, potrivit unui comunicat al MAE român.

„Condiţionarea strictă a asistenţei financiare şi a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor şi în funcţie de angajamentul demonstrat prin fapte concrete şi nu prin vorbe al Guvernului de la Chişinău.

Orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spaţiul european de valori şi dezvoltare şi, nu în ultimul rând, menţinerea unităţii de acţiune şi coordonării demersurilor la nivelul UE”, se mai arată în comunicat.

Aceste elemente au fost transmise şi direct, în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de Externe cu omologul său de la Chişinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava din 5 decembrie 2019.

Fostul ministru de Externe de la Chişinău Nicu Popescu a ţinut să sublinieze că mesajul dur al României transmis Chişinăului este ceea ce cred şi restul ţărilor Uniunii Europene, Ucraina şi SUA despre noua guvernare din Moldova. „Când UE, SUA şi singurii doi vecini pe care îi ai – România şi Ucraina - vorbesc cu tine scrâşnind din dinţi, e clar că politica externă este în criză.”