Bolivia înapoiază o mumie furată statului Peru

Mumia (intitulată "Băiatul"), unui băiat incaş de 7 ani la Muzeul de Arheologie din Salta. Marţi Bolivia a înapoiat mumia statului peruan de unde fusese furată
Mumia (intitulată "Băiatul"), unui băiat incaş de 7 ani la Muzeul de Arheologie din Salta. Marţi Bolivia a înapoiat mumia statului peruan de unde fusese furată (Juan Mabromata / AFP / Getty Images)

Autorităţile boliviene au înapoiat statului Peru o mumie antică a unui copil, care a fost furată.

Mumia are în jur de 30 cm înălţime şi este înfăşurată în pături; arheologii cred că provine probabil de la o civilizaţie pre-incasă din regiunile de coastă ale Peru.

Autorităţile boliviene au recuperat mumia acum doi ani, când o femeie boliviană a încercat să expedieze mumia către oraşul francez Compiegne, potrivit AFP. Este posibil ca rămăşiţele, care datează undeva între 1200 - 1450, să fi fost duse la o casă de licitaţii.

Ministrul Culturii din Bolivia, Pablo Groux, a dat mumia ministrului peruan de externe Luis Peirano, marţi, la Lima.

Peirano a descris incidentul în care hoţii au furat mumia ca "un jaf, o încălcare a patrimoniului nostru şi a întregii noastre moşteniri", fiind citat de Associated Press.

Imperiul incaş şi unele din civilizaţiile anterioare din America de Sud care l-au precedat, au fost localizate în Peru. Centrul imperiului a fost situat în Cuşco, în apropiere de ruinele istorice de la Machu Picchu, până în 1533, când l-a invadat conchistadorul spaniol Francisco Pizzaro.

Mii de artefacte şi relicve ale civilizaţiei incaşe şi altele asemănătoare au fost furate de-a lungul anilor. Au fost jefuite ceramică, argint, textile şi opere de aur, dar este mai puţin obişnuit ca vreo mumie să fie furată.

Cu toate acestea, "în ultima vreme a existat o creştere a traficului de rămăşiţe umane", a declarat Blanca Alva de la Ministerul Culturii din Peru pentru AP.

Sexul mumiei este neclar, deşi agenţia de ştiri AFP raportează că copilul ar fi de sex feminin.

Mumia a fost trimisă înapoi spre Peru, fiind a doua care a fost recuperată recent. O altă mumie s-a întors în Peru din Germania anul trecut, după ce a fost furată în anii 1980, a declarat Alva pentru AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură