Bombardiere aparţinând Beijing-ului vor ajunge în curând în Siria

China a trimis, după cum anunţam, bombardiere J-15 care să servească portavionul Liaoning aflat în portul Tartus controlat de Rusia. Forţa aeriană chineză va sprijini campania de bombardamente declanşată de Moscova împotriva rebelilor sirieni susţinuţi şi înarmaţi de SUA şi Arabia Saudită
Portavionul Liaoning aparţinând Chinei, fabricat de Rusia
Portavionul Liaoning aparţinând Chinei, fabricat de Rusia (AFP / Getty Images)

Conform unor surse militare ale Debkafile, China şi-a trimis propriile bombardiere J-15 pentru a se alătura campaniei conduse de Rusia în Siria.

În ultimile zile anunţam trimiterea, de către China, a portavionului Liaoning în portul Tartus controlat de Kremlin, pentru a sprijini aşa-zisa campanie împotriva teroriştilor Statului Islamic în Siria.

“Nu putem sta şi privi cu braţele încrucişate, după cum nici nu ne putem amesteca arbitrar în criza siriană”, şi-a motivat iniţiativa Ministrul de Externe chinez Wang Yi în faţa Consiliului de Securitate al ONU săptămâna aceasta, cerând o „soluţie politică” în timp ce portavionul trimis de Beijing ajungea în Tartus.

Pe uşa din spate

Liaoning, achiziţionat de China de la Rusia, s-a deplasat către Tartus fără avioane de luptă, pentru a nu crea probleme diplomatice nedorite - la momentul respectiv preşedintele Xi Jinping efectua o vizită în SUA. Imediat după terminarea vizitei, surse ale Mossad au aflat însă că portavionul se va alătura campaniei de bombardamente începută de Kremlin, avioanele sale fiind trimise mai târziu.

Aceleaşi surse au dezvăluit că la întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu de la Moscova, partea rusă a păstrat tăcerea despre planurile chinezilor. Netanuahu s-a deplasat însoţit de numeroşi generali de armată şi informaţii pentru a încerca fondarea unui centru de coordonare între Israel şi Rusia.

Prezent în portul Tartus este un submarin rusesc de clasă Typhoon care are la bord două sute de focoase nucleare.

Cu toate acestea Wang vorbeşte despre rezolvare politică

În ciuda acumulării în zonă a armelor aparţinând marilor puteri militare, Wang a declarat pentru Consiliul de Securitate că lumea trebuie să poată controla criza umanitară şi să ajute la procesul de pace.

“O rezolvare politică a crizei este calea fundamentală în acest moment” a adăugat el.

Discursul lui Wang nu a menţionat nimic despre bombardamentele începute de Moscova în sprijinul lui Assad. În general în chestiunea sriană, China votează identic cu Rusia în Consiliul de Securitate al ONU.

Wang s-a întâlnit recent cu ministrul de Externe sirian Walid al-Moallem, căruia i-a transmis oficial că Beijingul se aşteaptă ca lumea să respecte suveranintatea Siriei – o aluzie directă la implicarea indirectă a SUA, Arabiei Saudite şi Qatarului în conflict.

Coaliţia condusă de SUA sprijină luptătorii anti-guvernamentali înarmându-i împotriva preşedintelui Bashar al Assad.

“China nu are vreun interes în Orientul Mijlociu, însă este pregătită să joace un rol constructiv” a declarat Wang conform agenţiei Xinhua.