Bombardiere ruseşti interceptate în zona de interes a Marii Britanii

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-160, numit Blackjack de către NATO
Bombardierul rusesc Tupolev Tu-160, numit Blackjack de către NATO (Wikipedia.org)

Avioane de vânătoare ale Forţei Aeriene Regale britanice au fost trimise pentru a intercepta şi monitoriza două bombardiere ruseşti care s-au apropiat de spaţiul aerian al Marii Britanii, a confirmat miercuri Ministerul Apărării.

Avioanele de luptă Typhoon au fost trimise de la baza Lossiemouth a Forţelor Aeriene Regale după ce două bombardiere ruseşti Blackjack au zburat deasupra Norvegiei şi în largul coastei estice a Marii Britanii, înainte să plece din zonă, potrivit Express.co.uk.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat: “În niciun moment avioanele ruseşti nu au intrat în spaţiul aerian teritorial al Marii Britanii”.

Incidentul a avut loc în condiţiile care forţe NATO se află în Scoţia pentru un exerciţiu militar comun, numit Joint Warrior.

Este cel de-al doilea incident în doar 6 zile în care Forţa Aeriană Regală (RAF) a fost alertată după ce un alt avion rusesc a zburat vinerea trecută în apropierea spaţiului aerian britanic.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a lăudat acţiunile piloţilor RAF şi a insistat că Marea Britanie trebuie să rămână “vigilentă” şi conştientă cu privire la activitatea militară a ruşilor.