Boris Johnson câştigă alegerile detaşat, mandatul pentru un Brexit rapid este evident

Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Primul ministru Boris Johnson a câştigat vineri o victorie răsunătoare, care îi va permite să încheie trei ani de paralizie politică şi să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană în câteva săptămâni.

Pentru Johnson, care s-a confruntat cu un blocaj în Parlament şi şi-a concentrat campania pe un jurământ de a „obţine Brexit-ul”, victoria a fost o enormă uşurare, după ce şi-a petrecut ultimele luni blocat între referendumul pentru Brexit şi un Parlament care nu a vrut şi în parte nu a putut să-şi asume deciziile necesare dezlegării Marii Britanii de Europa.

„Oamenii din această ţară ne-au dat în această seară un mandat uriaş”, a spus el activiştilor de la sediul Partidului Conservator, potrivit unei înregistrări publicate de Buzzfeed.

„Ne-au dat acest mandat, bineînţeles, pentru că vor să facem un lucru, pe care îl ştiţi cu toţii, vor să finalizăm Brexit-ul.”

La aproape jumătate de secol după aderarea Marii Britanii la UE, Johnson se confruntă cu provocarea de a încheia noi acorduri comerciale internaţionale, de a păstra poziţia Londrei de centru financiar global şi de a menţine Regatul Unit împreună.

Acest ultim obiectiv a devenit din ce în ce mai provocator pe măsură ce s-au derulat rezultatele alegerilor, Scoţia votând pentru un partid naţionalist care doreşte un referendum în privinţa independenţei, iar naţionaliştii irlandezi câştigând teren în Irlanda de Nord.

Conservatorii au câştigat un număr mare de locuri din aşa-numitul Zid Roşu al Partidului Laburist, reprezentantul clasei muncitoare, odată ostilă partidului lui Johnson.

Brexitul, care a spulberat loialităţile partidelor vechi şi a împărţit Marea Britanie pe noi linii de eroare, a fost cauza schimbării. În Zidul Roşu, majoritatea alegătorilor au favorizat părăsirea Uniunii Europene şi au respins poziţia ambiguă a liderului laburist Jeremy Corbyn adoptată în această chestiune.

Ca un simbol al schimbării, conservatorii au câştigat Sedgefield, deţinut pe vremuri de fostul premier Tony Blair, cel mai popular lider laburist.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a felicitat imediat pe Johnson.

„Marea Britanie şi Statele Unite vor avea acum libertatea de a încheia un nou acord comercial de proporţii, după Brexit. Acordul are potenţialul de a fi mult mai mare şi mai profitabil decât orice pact care ar putea fi încheiat cu UE”, a scris Trump pe Twitter.

Educat la şcoala cea mai elitistă a ţării şi cunoscut pentru retorica sa bombastică, Johnson, în vârstă de 55 de ani, ar trebui să poată acum să scoată Marea Britanie din UE până la 31 ianuarie, termenul limită actual, dar se va confrunta cu sarcina complexă de a negocia relaţiile viitoare ale ţării cu blocul.

Victoria de astăzi a partidului său marchează eşecul final al adversarilor Brexit-ului, care au încercat să zădărnicească votul referendumului din 2016 prin manevre legislative complexe, dar care n-au putut converti proteste uriaşe anti-Brexit într-o strategie politică coerentă.

Cu rezultate din aproape toate cele 650 de locuri parlamentare, conservatorii au câştigat 361, cea mai mare victorie electorală de la triumful lui Margaret Thatcher din 1987.

Laburiştii, conduşi din 2015 de veteranul socialist Corbyn, au câştigat doar 203 de locuri, cel mai slab rezultat al partidului din 1935.

Oferta lui Corbyn pentru o agendă radicală nu a reuşit să câştige alegătorii, în timp ce poziţia sa echivocă asupra Brexit-ului a generat supărare şi confuzie, în special în zonele Zidului Roşu, în care, în 2016, o largă majoritate a votat pentru Brexit.

Corbyn a spus că va renunţa la funcţia de lider după o perioadă de reflecţie.

După 31 ianuarie, Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziţie în care va negocia o nouă relaţie cu UE. Aceasta se poate derula până la sfârşitul lui decembrie 2022 conform programului actual, dar conservatorii s-au angajat să nu extindă tranziţia după sfârşitul anului 2020.

O majoritate importantă poate să îi permită lui Johnson să extindă discuţiile comerciale după 2020, deoarece ar putea micşora importanţa grupului European de Cercetare (ERG) din partid.

„Cu cât va fi mai mare majoritatea conservatorilor, cu atât vor avea o influenţă mai redusă ERG şi euroscepticii”, a declarat liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a cărui campanie anti-UE a jucat un rol major în convingerea fostului premier conservator David Cameron să convoace referendumul din 2016.