Boris Johnson se înfurie pe China: a ascuns situaţia reală

Boris Johnson
Boris Johnson (Getty Images)

  • Oficialii guvernului britanic spun că o vor face pe China să plătească pentru modul în care a tratat epidemie de coronavirus.
  • Cabinetul lui Boris Johnson este furios pe statul chinez.
  • Johnson a acuzat China că a răspândit dezinformare şi a minţit cu privire la numărul de cazuri pe care le are.
  • Oamenii de ştiinţă l-au avertizat pe Johnson că regimul comunist ar putea avea de până la 40 de ori mai multe cazuri decât susţine.
  • Scandalul l-ar putea face pe Johnson să regândească legăturile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei.

Se presupune că guvernul lui Boris Johnson s-a înfuriat din cauza modului în care regimul comunist a ascuns situaţia reală a epidemiilor de virus Wuhan, oficialii britanici afirmând duminică faptul că Beijingul va avea de dat „socoteală” odată ce pandemia va fi terminată.

Oficialii britanici consideră că Beijing-ul a răspândit dezinformare cu privire la gravitatea focarului de coronavirus din China, relatează Mail.

Ziarul notează că oamenii de ştiinţă l-au avertizat pe Johnson că Beijing-ul ar putea publica un număr mai mic de cazuri de îmbolnăvire decât cel rea, iar diferenţa poate fi de la 15 până la 40 de ori mai mare. La momentul apariţiei ştirii, Beijingul raportase 81.439 de îmbolnăviri de la apariţia focarului.

De asemenea, oficialii britanici consideră că Beijingul doreşte să-şi extindă influenţa oferind ajutor altor ţări care încearcă să combată virusul.

Publicaţja a citat trei oficiali britanici care au raportat tensiuni majore în guvernul lui Johnson.

Unul dintre ei ar fi afirmat că: "se va schimba tot conceptul diplomatic după asta. Este vorba de mai mult de o regândire a relaţiei cu China".

Cel de-al doilea oficial citat în condiţii de anonimat a afirmat că „trebuie să dea socoteală când se va termina”, iar al treilea a spus că „furia a ajuns până la vârf”.

Publicaţia adaugă că guvernul Johnson este atât de supărat pe modul în care regimul comunist a gestionat criza, încât premierul ar putea abandona decizia sa anterioară de a permite companiei chineze de telecomunicaţii Huawei să dezvolte reţeaua de 5G din Marea Britanie.

Johnson l-a înfuriat pe principalul aliat, preşedintele american Donald Trump, oferind companiei Huawei un rol limitat, dar important, în îmbunătăţirea infrastructurii ţării.

Administraţia Trump a fost nemulţumită de decizie, preşedintele însuşi exprimându-şi dezaprobarea înainte de purta o convorbire telefonică dură cu Johnson luna trecută.

Un ministru al Cabinetului, citat duminică de Mail, a declarat: „Nu putem să stăm şi să permitem secretomaniei chinezilor să distrugă economia lumii şi apoi să se poarte ca şi cum nu s-a întâmplat nimic."

"Permitem companiilor precum Huawei nu doar să intre în economia noastră, ci să fie o parte crucială a infrastructurii noastre". "Acest lucru trebuie revizuit de urgenţă, şi de asemenea orice participare la infrastructura importantă strategică, care se bazează pe furnizori chinezi".

Johnson a scris fiecărei familii din Marea Britanie îndemnând oamenii să continue să respecte regulile stricte de distanţare socială.

În scrisoare, care va ajunge la britanici în următoarele zile, premierul, care săptămâna aceasta a ieşit pozitiv la testele pentru coronavirus susţine: „Ştim că lucrurile se vor agrava înainte de a se îmbunătăţi”.

„Dar facem pregătirile corespunzătoare şi cu cât urmăm cu toţii regulile mai bine, cu atât se vor pierde mai puţine vieţi şi cu atât mai repede poate reveni viaţa la normal”.

La începutul acestei săptămâni, premierul a introdus carantina, cerând britanicilor să-şi părăsească locuinţele doar pentru motive majore şi a oferit poliţiei britanice puterea de a-i amenda pe cei care nu se conformează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe