Boris Johnson solicită un vot pentru Brexit după ce este forţat să ceară amânarea

Boris Johnson
Boris Johnson (Charles McQuillan/Getty Images)

Premierul britanic Boris Johnson va încerca din nou să supună acordul pentru Brexit unui vot în parlament, după ce a fost obligat de grupul de remainers să trimită o scrisoare în care solicită Uniunii Europene o amânare a Brexitului.

Cu doar 10 zile înaintea termenului când Marea Britanie ar trebui să părăsească UE, la 31 octombrie, ieşirea Regatului este din nou sub semnul întrebării, deoarece clasa politică a Marii Britanii încă dezbate dacă trebuie să plece cu un acord, să iasă fără un acord sau să organizeze un alt referendum.

Sâmbătă, Johnson a fost învins de opozanţii din parlament care au cerut schimbarea procesului de ratificare a acordului, forţându-l pe premier să solicite o amânare până la 31 ianuarie.

Într-o evoluţie care ilustrează măsura în care Brexitul a tensionat lupta între cele două părţi - cea care doreşte ieşirea şi cea care vrea să rămână în UE - Johnson a trimis nota către UE nesemnată - şi a adăugat o altă scrisoare semnată, argumentând împotriva a ceea ce a numit "o întârziere profund corozivă".

„O extindere suplimentară ar dăuna intereselor Regatului Unit şi ale partenerilor noştri din UE, precum şi relaţiei dintre noi”, a declarat Johnson, în scrisoarea sa semnată „Boris Johnson”.

Guvernul britanic a insistat duminică că ţara va părăsi UE pe 31 octombrie şi că intenţionează să supună acordul unui vot ulterior în parlament, deşi nu este clar dacă preşedintele Camerei Comunelor va permite un astfel de vot.

Guvernul a propus o dezbatere în legătură cu acordul, potrivit ordinii de zi a Camerei Comunelor, care susţine că speakerul va face o declaraţie cu privire la proceduri la scurt timp după deschiderea parlamentului, la 13:30 GMT.

Analiştii consideră că este puţin probabil că preşedintele John Bercow să permită acest lucru pe motiv că aceasta va repeta dezbaterea de sâmbătă, dar o decizie finală nu a fost luată deocamdată.

UE, care încearcă să facă faţă crizei Brexitului din 2016, când britanicii au votat 52% pentru, -48% împotriva ieşirii din Uniune, a fost în mod clar nedumerită de semnalele contradictorii de la Londra.

Cum, printr-o lovitură a parlamentului de la Londra, Brexit-ul este din nou în aer, ambasadorii blocului au decis duminică să tergiverseze.

Din punctul de vedere al UE, opţiunile de extindere variază de la doar o lună suplimentară care ar însemna un termen de 30 noiembrie - până la jumătate de an sau mai mult.

"Căutăm mai multă claritate spre sfârşitul săptămânii, sperând că până la acel moment vom vedea şi cum se dezvoltă lucrurile la Londra", a afirmat un înalt opficial din UE citat de Reuters.

Este puţin probabil ca cele 27 de state membre rămase ale UE să refuze cererea Marii Britanii de a-şi amâna din nou plecarea, având în vedere impactul unui Brexit fără acord asupra părţilor implicate.

La Londra, miniştrii lui Johnson au declarat că sunt siguri că au asigurate voturile pentru obţinerea azi a unui acord în parlament, unde adversarii complotau împotriva acordului pe care UE a promis că îl va ratifica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe