Botox: de la războiul împotriva ridurilor la cel împotriva cancerului gastric

Cu toate că Botoxul este eficient, nu toată lumea poate beneficia de el. Unele dintre motive sunt costul destul de ridicat şi contraindicaţiile.
Cu toate că Botoxul este eficient, nu toată lumea poate beneficia de el. Unele dintre motive sunt costul destul de ridicat şi contraindicaţiile. (Win McNamee / Getty Images)

Toxina botulinică: oamenii de ştiinţă descoperă că bine cunoscutul tratament antirid ar putea fi o armă împotriva cancerului gastric, acţionând prin amorţirea nervilor care se conectează la tumori.

Acest tip de tratament este în prezent folosit în reducerea semnelor de îmbătrânire, cum sunt ridurile. Dar acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University Medical Center (CUMC) din New York scoate în evidenţă o potenţială întrebuinţare a botulismului în lupta împotriva cancerului la stomac.

Studiul, publicat în revista Science Translational Medicine, a fost realizat pe animale de echipa prof. Timothy Wang şi a permis să se observe modul în care amorţirea nervilor care se conectează la tumori ar putea fi promiţătoare în tratamentul cancerului. Deşi studiul este încă în stadiu incipient, rezultatele sunt încurajatoare.

Cancerul la stomac (sau gastric), deşi nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, este o maladie tot mai întâlnită datorită constantei creşteri a cazurilor de obezitate şi a altor probleme, cum ar fi refluxul gastric. Acest tip de cancer afectează mii de oameni în fiecare an şi găsirea unui tratament specific este obiectivul principal al mai multor cercetări.

Oamenii de ştiinţă de la CUMC, au pornit de la presupunerea că nervii sunt esenţiali pentru creşterea tumorii, deşi rolul lor nu este clar. Aşa că au încercat să anuleze activitatea acestor nervi care par să sprijine dezvoltarea de tumori.

Testele, efectuate pe un grup de şoareci, au evaluat impactul a diferite abordări: de la întreruperea reală a nervilor la paralizia acestora cu ajutorul toxinei botulinice.

"Nervii care sunt reduşi la tăcere sau blocaţi nu mai sunt capabili să comunice cu celulele de cancer de stomac. - explică prof. Wang. Nervii sunt foarte importanţi pentru dezvoltarea şi formarea multor organe şi, probabil, joacă un rol foarte important în primele etape de creştere şi răspândire a tumorilor".

Rezultatele experimentelor au demonstrat că, în ambele cazuri, s-a redus numărul de tumori şi progresia lor, în timp ce, simultan, s-a îmbunătăţit rata de supravieţuire şi efectele terapeutice ale chimioterapiei.

Înainte de a trece la studiile clinice pe om, cercetătorii vor trebui să rezolve unele probleme, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea ca secţionarea nervilor să afecteze funcţionarea stomacului. Totuşi, oamenii de ştiinţă cred că este o problemă minoră în comparaţie cu tumora canceroasă.

Apoi, se pare că efectele secundare sunt mult mai mici decât cele ale medicamentelor anticancer obişnuite. În orice caz, cercetări suplimentare vor trebui efectuate înainte de a putea spune că botox-ul este şi un remediu împotriva cancerului.