Brazilia va declara “stare de urgenţă” ca răspuns la afluxul de imigranţi venezueleni

Imigranţi venezueleni îşi prezintă actele de identitate la punctul de frontietă Pacaraima, statul brazilian Roraima, 16 noiembrir 2017.
Imigranţi venezueleni îşi prezintă actele de identitate la punctul de frontietă Pacaraima, statul brazilian Roraima, 16 noiembrir 2017. (Captură Foto)

Declararea stării de urgenţă are loc în condiţiile în care 40.000 de venezueleni au trecut frontiera nordică a Braziliei în ultimele câteva luni. Afluxul de refugiaţi a pus presiune pe autorităţi şi a cauzat temeri legate de securitate.

Brazilia va declara “stare de urgenţă socială” şi va dubla numărul soldaţilor în statul nordic Roraima ca răspuns la afluxul de venezueleni care fug de criza economică şi politică ce zguduie ţara lor, a declarat joi guvernul brazilian.

Declararea stării de urgenţă va pune la dispoziţie fonduri pentru infrastructură şi va declanşa un răspuns umanitar în regiunea nordică amazoniană, după ce 40.000 de venezueleni au fugit în ultimele câteva luni în Boa Vista, capitala statului Roraima.

Totodată, numărul soldaţilor din regiune va fi dublat la 200, vor fi amplasate mai multe posturi de control şi va fi creat un spital de teren pentru imigranţi.

Afluxul imigranţilor a copleşit Boa Vista, un oraş cu o populaţie de aproximativ 400.000 de oameni. Mulţi venezueleni locuiesc în prezent pe străzi.

Există temeri tot mai mari în rândul localnicilor în ceea ce priveşte apariţia infracţiunilor şi a faptul că venezuelenii vor ocupa locurile de muncă ale brazilienilor.

Două reşedinţe care găzduiau imigranţi venezueleni au fost incendiate săptămâna trecută şi cinci persoane au fost rănite.

Peste 550.000 de venezueleni au fugit de asemenea în Columbia.

Criza venezueleană

Venezuela a fost marcată de o inflaţie cu trei cifre, lipsuri cronice de alimente şi medicamente şi proteste stradale ample în ultimele 12 luni, în cadrul cărora au fost ucise 120 de persoane şi arestate multe altele în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Situaţia s-a amplificat după încercările de anul trecut ale preşedintelui Nicolas Maduro de a modifica Constituţia ţării, criticii afirmând că reformele propuse vor permite executivului să evite deciziile Parlamentului.

La sfârşitul lunii ianuarie, Consiliul Electoral Naţional a fost autorizat să stabilească o dată exactă pentru următoarele alegeri prezidenţiale, după ce Adunarea Constituantă – o instituţie dominată de susţinători ai lui Maduro – a aprobat un scrutin înaintea datei iniţiale. Alegerile vor avea loc înainte de 30 aprilie, cu şapte luni înaintea datei prevăzute. Criticii consideră că prin această acţiune, Maduro vrea să profite de lipsa de unitate din sânul opoziţiei.

SUA, principalul consumator al exporturilor petroliere venezuelene, şi Uniunea Europeană au impus anul trecut sancţiuni împotriva a 50 de persoane fizice asociate cu regimul lui Maduro.

Venezuela dispune de cele mari rezerve de petrol din lume şi este cel de-al treilea furnizor de petrol al SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe