Brevet românesc: politicienii noştri au simţit nevoia să le închidă gura denunţătorilor

Politicienii români sunt mult mai "inventivi" ca europenii: au simţit nevoia să le închidă gura denunţătorilor, a atras atenţia procurorul general Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Instituţia denunţătorului - de care se tot plâng politicienii "penali" - nu este inventată de noi, ci importată din sistemele judiciare europene şi funcţionează de zeci de ani la ei. Nimeni nu a simţit nevoia să o închidă, până au venit ai noştri cu un proiect de brevet să le închidă gura denunţătorilor, a atras atenţia vineri, într-un interviu acordat TVR, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Orice denunţ trebuie înţeles, potrivit înaltului magistrat, ca o modalitate de sesizare a organului judiciar, care trebuie să fie aptă să producă probe în continuare. Simpla afirmaţie nu are nicio valoare şi mai ales trimisă anonim, fără date de identitate, fără nimic. Pe de altă parte, stabilirea unei limite de timp în care o infracţiune poate fi denunţată - cum s-a încercat prin infama OUG 13 - ar împiedica aflarea adevărului, întrucât cei care încalcă legea nu vor vorbi câtă vreme încă beneficiază de pe urma faptelor ilegale.

"Corupţia este o convenţie secretă între cei care participă la ea. Când s-a rupt convenţia, fiecare e liber să vorbească. Până când e convenţia secretă şi nimeni nu o rupe, toată lumea are de câştigat. Şi când au de câştigat, nimeni nu vorbeşte nimic. (...) Legea prevede că funcţionarii publici, spre exemplu, sunt obligaţi să denunţe fapte, dar oamenii simt adevăratul impuls atunci când simt că se apropie pericolul de ei, de libertatea lor, nu mai au beneficii", a declarat Lazăr, citat de Agerpres.

Procurorul general consideră că bunurile obţinute ilegal trebuie recuperate inclusiv de la denunţători, dar nu trebuie în vreun fel limitat rolul lor în aflarea adevărului.

"Bunurile trebuie recuperate, produsul infracţiunii trebuie recuperat, clar. Eu vreau să spun numai că acest instrument juridic nu e brevetat de noi, acesta este importat din sistemele judiciare europene şi el funcţionează de zeci de ani de zile la ei. Nimeni nu a simţit nevoia să-l închidă, până au venit ai noştri cu un proiect de brevet să le închidă gura înapoi denunţătorilor, ceea ce nu ar fi în avantajul înfăptuirii justiţiei", a subliniat Lazăr.