Brioşe cu căpşuni şi spumă - un cadou dulce pentru cei mici

Brioşe cu căpşuni
Brioşe cu căpşuni (Maria Matyiku / Epoch Times)

De ce n-am sărbători ziua internaţională a copilului gătind ceva special împreună cu ei? Vă sugerăm aceste brioşe sănătoase ce conţin fulgi de ovăz, atât de recomandaţi pentru copiii în creştere, cât şi o cantitate generoasă de pulpă de fruct în aluat şi spumă. În funcţie de imaginaţia şi preferinţa copiilor şi a dumneavoastră, le puteţi orna cu spumă de căpşuni sau frişcă, cu feliuţe de căpşuni proaspete şi bombonele colorate, ciocolată, sau orice altceva ştiţi că îi va face plăcere copilului.

Ingrediente:

1 ½ cană de făină albă,
½ cană de fulgi de ovăz,
3 linguriţe de praf de copt,
1 praf de sare,
1 pliculeţ de vanilie,
2 linguri de unt topit,
4 linguri de zahăr,
3 gălbenuşuri 1 albuş de ou,
o cană cu lapte,
o cană cu căpşuni tăiate în felii subţiri

Spuma de căpşuni
2 albuşuri,
2 linguri de zahăr pudră,
3-4 linguri de piure din pulpă de căpşuni

Pentru ornat:
12 căpşuni tăiate în felii subţiri,
Bombonele colorate pentru ornat

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 190˚. Dacă nu aveţi la îndemână coşuleţe de brioşe, ungeţi tava de făcut brioşe cu puţin unt şi apoi o tapetaţi cu făină.

Într-un castron mare, se combină făina albă cu fulgii de ovăz, zahărul, sarea şi praful de copt şi se amestecă bine.

Separat se amestecă untul topit cu gălbenuşurile şi un albuş de ou, după care se adaugă treptat untul topit şi laptele călduţ. Se toarnă apoi încetul cu încetul peste amestecul de faină şi se amestecă până când se omogenizează.

Căpşunile tăiate în felii se adaugă în aluat şi se amestecă uşor. Aluatul se pune în formele tapetate. Tava se dă la cuptor şi se coace timp de 20 – 25 de minute.

Se iau 5-6 căpşuni, se taie mărunt, apoi se zdrobesc până când ajung de consistenţa unui piure.

În timp ce brioşele se coc în cuptor, se face spuma de căpşuni. Se bat mai întâi albuşurile spumă. După ce spuma s-a întărit, se adaugă zahărul pudră, apoi treptat piureul de căpşuni.

După ce brioşele se scopt din cuptor, se lasă câteva minute să se răcească puţin, apoi cu ajutorul unui cornet se pune pe deasupra spuma de căpşuni. Se dau din nou la cuptorul încălzit la 140˚ pentru un sfert de oră.

Brioşele se scot din cuptor şi se ornează de jur împrejur cu felii subţiri de căpşuni puse în formă de petale de floare. Se presară cu bombonele colorate sau ciocolată rasă.

Se servesc simple sau cu piure de căpşuni; cu lapte sau suc, de preferinţă făcut din fructe proaspete. La mulţi Ani!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură