British Museum restituie Afganistanului statuete budiste scoase ilegal din ţară în timpul iconoclasmului taliban

O serie de sculpturi budiste din secolul al IV-lea vor fi returnate în Afganistan de către British Museum. Acestea au fost confiscate în timpul conflictului cu talibanii.
Busturi
Busturi (Photograph: Trustees of the British Museum)

British Museum a anunţat în “Raportul anual” colaborarea cu Garda de Frontieră a Regatului Unit pentru a organiza repatrierea statuilor. Colecţia este compusă din nouă busturi din argilă, datând între secolele IV şi VI. Figurinele reprezintă bustul unui Buddha, ale unor religioşi cu turban, al unui călugăr chel şi altre trei sculpturi de dimensiuni mai mari. Înainte de a fi returnate în Afganistan, artefactele vor fi expuse în Londra, cu permisiunea autorităţilor afgane.

Antichităţile au fost interceptate la aeroportul Heathrow din Londra în 2002, când autorităţile au identificat cutii suspecte provenind din oraşul pakistanez Peshawar. St John Simpson, curator al British Museum, a declarat pentru The Guardian că sculpturile a fi fost luate ilegal din Bamiyan Valley, Afganistan, în timpul perioadei celei mai intense a iconoclasmului talibanilor.

"Redarea oricărui obiect care a fost transportat ilegal are o mare importanţă simbolică", a menţionat Simpson. "Dar aceste piese vor forma unul dintre cele mai mari grupuri de artă budistă care vor fi returnate muzeului din Kabul. Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în Kabul încă din anii nouăzeci, culminând cu atrocitatea din Bamiyan, acesta este un eveniment minunat".

Potrivit afirtmaţiilor directorului muzeului, Hartwig Fischer, în “Raportul anual”, „acest lucru este mai necesar ca oricând, iar muzeul va continua şi îşi va spori eforturile pentru a-i ajuta pe colegii din întreaga lume să păstreze şi să se bucure de patrimoniul lor cultural“.

Restituirea sculpturilor a ridicat temeri legate de posibilitatea repatrierii altor piese obţinute ilegal sau coercitiv de către British Museum de-a lungul istoriei. Dreptul de proprietate asupra Bronzurilor de Benin (un grup de peste o mie de plăci şi sculpturi de metal care decorau palatul regal al Regatului Benin, care în prezent face parte din Nigeria), confiscate de forţele armate britanice în secolul al XIX-lea, nu vor fi returnate în ţară, dar lucrările vor fi expuse într-un nou muzeu planificat de către Benin City (reşedinţa statului Edo) în colaborare cu instituţia britanică.

În acelaşi “Raport anual”, British Museum a respins apelul de anulare a sponsorizării de către compania petrolieră BP. "Întreruperea legăturilor şi a unui parteneriat care a generat de-a lungul anilor oportunităţi extraordinare de studiu persoanelor din toate categoriile sociale nu reprezintă o contribuţie vitală pentru rezolvarea provocărilor ambientale din lume", a afirmat Fischer. Sponsorizarea BP este de 8,3 milioane de euro pe parcursul a cinci ani până în 2022, distribuită la patru instituţii culturale, inclusiv muzeului.