Broccoli ne încarcă celulele cu energie şi le face mai longevive

Broccoli
Broccoli (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Legumele crucifere continuă să ne dezvăluie multiplele beneficii pentru sănătate. O substanţă preţioasă conţinută în broccoli poate facilita activitatea mitocondriilor, adică a ”centralelor electrice” intracelulare, şi să prelungească durata de viaţă a celulelor corpului nostru.

Studiile anterioare au demonstrat deja că broccoli conţine o componentă fitochimică, numită sulforafan, care reprezintă o armă puternică împotriva cancerului de sân şi de prostată, inclusiv a cancerului mamar triplu negativ— una dintre cele mai agresive şi mortale forme de cancer.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetare alimentară din Norwich (Marea Britanie) consideră că predecesorul sulforafanului, glucorafina, care se găseşte în broccoli, poate preveni, de asemenea, o varietate largă de probleme de sănătate, prin stimularea funcţionării mitocondriilor - a centralelor electrice intracelulare.

Mitocondriile joacă un rol-cheie în respiraţia celulară şi ne asigură organismul cu energia necesară pentru toate procesele de viaţă: fie că este vorba de creştere, de funcţia de protecţie a imunităţii sau de digestia alimentelor - toate acestea necesită energie. Astfel, creşterea activităţii mitocondriale poate să prevină o varietate de boli şi să ne prelungească viaţa.

În cadrul experimentului, 19 voluntari au consumat timp de trei luni câte 400 grame de broccoli pe săptămână (circa trei flori de broccoli pe zi) împreună cu alimentele obişnuite. 19 participanţi din alt grup au mâncat broccoli special, îmbogăţit cu glucorafină. Al treilea grup avea inclus mazărea în regimul alimentar obişnuit.

Oamenii de ştiinţă au făcut analize detaliate de sânge la bărbaţi şi la femei, înainte şi după studiu. Consumul de broccoli îmbogăţit cu glucorafină a condus la îmbunătăţirea diverselor reacţii metabolice care au loc în mitocondrii. Şi consumul de broccoli obişnuit a determinat schimbări pozitive, însă pentru a atinge efectul broccoli special, trebuie să mănânci o cantitate de 3 ori mai mare din acest produs.

Specialiştii recomandă, împreună cu o dietă echilibrată şi o activitatea fizică pe măsură, să adăugăm broccoli la masa noastră de două sau de trei ori pe săptămână. Acest lucru va fi suficient pentru ca broccoli să ne ajute să ne menţinem corpul în stare perfectă de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură