Browder cere Canadei să ajute la suspendarea Rusiei din Interpol

Bill Browder
Bill Browder (Getty Images)

Unul dintre cei mai proeminenţi critici ai Kremlinului cere guvernului canadian să conducă eforturile de suspendare a Rusiei din organizaţia poliţienească internaţională Interpol, potrivit CBC.

În ultimele câteva zile, Bill Browder – care a condus mişcarea globală a Legii Magniţki pentru pedepsirea oficialilor ruşi responsabili de moartea contabilului Serghei Magniţiki într-o închisoare din Moscova în 2009 – ia parte la o campanie vocală de a-l opri pe Alexander Prokopciuk, un veteran al Ministerului rus de Interne, să devină următorul preşedinte ale Interpolului, temându-se că guvernul rus va manipula agenţia pentru a-i pedepsi pe criticii Kremlinului.

În cele din urmă, adunarea generală a Interpolului l-a ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang în funcţia de nou preşedinte. Kim preia funcţia de la predecesorul său chinez Meng Hongwei, care, în luna septembrie, a fost arestat şi acuzat de luare de mită de către regimul comunist din Beijing.

Browder, director al fondului de investiţii Hermitage Capital Management, şi-a dedicat o mare parte din viaţă expunerii corupţiei din interiorul Kremlinului şi răzbunării uciderii lui Magniţki. El a reuşit să determine Canada să adopte propria sa versiune a Legii Magniţki pentru a viza activele oficialilor corupţi şi vinovaţi de grave încălcări ale drepturilor omului.

Prin intermediul unei teleconferinţe, Browder, care a renunţat la cetăţenia sa americană şi locuieşte acum în Marea Britanie, a detaliat Comisiei Permanente pentru Siguranţă Publică şi Securitate Naţională din cadrul Camerei Comunelor a Parlamentului canadian experienţa sa ca ţintă a mai multor “notificări roşii” – cereri ale Interpolului ca naţiunile membre să localizeze şi să aresteze o persoană care se află în procesul extrădării.

El a precizat că el consideră că în cazul în care ar fi extrădat vreodată în Rusia, va fi probabil torturat şi ucis.

„Avem Rusia care a abuzat în mod repetat de Interpol... Morala acestei poveşti este aceea că, în cazul în care o ţară doreşte să abuzeze de Interpol, ea poate continua acest abuz şi nu contează cu adevărat de câte ori o face”, a declarat el Comisiei.

Într-un interviu la emisiunea The House la postul CBC Radio, el a mers mai departe, cerând politicienilor canadieni să facă presiuni pentru suspendarea Rusiei din Interpol.

„Există o regulă în constituţia Interpolului care permite agenţiei să suspende ţări care abuzează de sistem. Nu a mai fost folosită niciodată până acum”, a declarat.

„Şi ceea ce spun Parlamentului canadian şi Guvernului canadian este faptul că eforturile de suspendare a Rusiei din sistemul Interpolului ar trebui să fie conduse de Canada, în acelaşi mod în care Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice după ce a fost prinsă trişând.

„Tot ceea ce trebuie este ca o ţară să preia conducerea eforturilor în acest caz”.

Browder a afirmat că sute de persoane din întreaga lume, inclusiv susţinători şi avocaţi ai drepturilor omului au fost transformaţi de Rusia în ţinte ale Interpolului, doar că acestea nu au resursele lui.

„[Interpolul] ar trebui să fie o agenţie de aplicare a legii, şi nu pentru urmărirea inamicilor politici. Nu ar trebui să fie braţul unei dictaturi”, i-a declarat Browder lui Chris Hall într-un interviu care va fi difuzat sâmbătă.

Browder, împreună cu marele şahist rus Garry Kasparov – un alt critic proeminent al preşedintelui rus Vladimir Putin – şi Marcus Kolga, un membru important al Centrului pentru Promovarea Intereselor Canadei în Străinătate din cadrul Institutului Macdonald-Laurier, ar fi trebuit să primească întrebări din partea membrilor Comisiei. Însă întâlnirea a fost scurtată când parlamentarii au fost chemaţi în Camera Comunelor din Canada pentru un vot.