Budapesta pregăteşte taxa pe internet

Steagul ungar flutură pe clădirea parlamentului ungar din Budapesta.
Steagul ungar flutură pe clădirea parlamentului ungar din Budapesta. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

După ce a impus taxe pe retail, bănci şi energie, guvernul de la Budapesta ar pregăti o taxă destinată internetului, relatează Hotnews.

Impozitul propus, inclus în proiectul de buget pe 2015, i-ar putea obliga pe furnizorii de servicii de internet să plătească o sumă semnificativă de 150 de forinţi (aproximativ 2 lei) pentru fiecare gigabyte de date uploadat şi downloadat de abonaţi.

Potrivit portofolio.hu, ministrul Economiei Mihali Varga, a estimat că taxa va aduce aproximativ 20 de miliarde de forinţi la bugetul de stat (280 de milioane de lei).

Opoziţia, grupurile pentru protecţia consumatorului şi serviciile de internet şi telecomunicaţii s-au declarat alarmate de propunerea înaintată de ministrul maghiar. O astfel de taxă poate duce la scăderea traficului pe internet, ar scumpi serviciile, şi ar lovi în multe companii pentru care internetul e esenţial.

O astfel de taxă ameninţă dezvoltarea internetului broadband în Ungaria şi a societaţii digitale”, sustine Magyar Telekom, care ar putea plăti taxe în valoarea de 18 milioane de forinţi în cazul în care taxa intră în vigoare.

Ungaria a mai impus greutăţi fiscale în trecut prin taxa ”de criză” destinată operatorilor de telecomunicaţii, încălcând şi legislaţia europeană.

Comisia Europeană chiar a reclamat Budapesta la Curtea Europeană de Justiţie, considerând că e vorba de o încălcare a legislaţiei UE care permite ca sectorul telecom să fie impozitat doar pentru a acoperi costurile de reglementare, şi nu pentru a aduce profituri suplimentare la buget.