Bugetul Primăriei Capitalei pe 2016, netransparenţă şi metehne cu iz penal. Nicuşor Dan trage un semnal de alarmă

Uniunea Salvaţi Bucureştiul a organizat, duminică, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost prezentate principalele probleme pe care le ridică bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru anul 2016.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Bugetul Primăriei Capitalei pe 2016 a fost prezentat cetăţenilor de către municipalitate într-un mod total netransparent şi păstrează aceeaşi meteahnă de a preconiza cheltuieli mai mari decât se ştie de la început că vor putea fi acoperite prin venituri, probabil pentru a se păstra o marjă de manevră în negocierile cu iz penal, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Legat de transparenţă, şeful USB a adus cu el la conferinţă un dosar cu 1500-2.000 de pagini, pentru a arăta în mod concret cum este prezentat bugetul de către municipalitate. În comparaţie, bugetul Londrei - de 11 miliarde de lire - este prezentat în doar 96 de pagini.

"Acesta este modul în care bugetul Primăriei Bucureşti este prezentat. Pentru a putea vedea despre ce e vorba a trebuit să imprimăm toate aceste 1500-2.000 de pagini şi să începem să le citim. Aşa este prezentat el de primărie", a punctat Nicuşor Dan.

Metehne cu iz penal

Un alt aspect important remarcat de Uniunea Salvaţi Bucureştiul este că toate bugetele Primăriei Municipiului Bucureşti sunt identice de la an la an.

"Am văzut un raport al Curţii de Conturi, spre exemplu, care vorbea despre cheltuieli nejustificate, preţuri de la 5 ori la 50 de ori mai mari la ALPAB – unde vorbim de băncuţe, de crizanteme, de tei şi de toate exemplele astea. Acelaşi buget pentru 2015 se regăseşte în bugetul pentru anul 2016.

Cum colegii mei au spus deja, păstrăm aceeaşi meteahnă de a previziona cheltuieli mai mari decât ştim de la început că o să reuşim să le acoperim prin venituri, asta probabil pentru a avea o marjă de manevră în negocieri, aşa cum DNA a dovedit. De multe ori trebuie să plăteşti şi când iei contractul şi când se fac plăţi. Nu poţi să înţelegi din buget unde se duc exact cheltuielile", a declarat Nicuşor Dan.

Problema "Alte cheltuieli"

"Cea mai mare problemă este, probabil, această problemă - "Alte cheltuieli". Deci, doar în bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti - nu vorbesc de bugetul celor 40 de instituţii care au bugete proprii - doar în bugetul primăriei avem o linie pe care scrie "Alte Cheltuieli" – 270 de milioane de lei şi o altă linie – "Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii" – 250 de milioane de lei. În total, peste 500 de milioane de lei (mai mult de 100 de milioane de euro) şi nimeni nu ştie ce vom face cu aceşti bani", a adăugat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne