Bulgaria promite că va fi de partea Ungariei în disputa cu UE

Krasimir Karakachanov, vicepremier al Bulgariei
Krasimir Karakachanov, vicepremier al Bulgariei (Wikipedia.org)

Bulgaria va susţine Ungaria în disputa cu Uniunea Europeană, a afirmat miercuri un vicepremier bulgar, adăugând că ţările din estul Europei trebuie să fie unite în gestionarea relaţiilor cu Bruxelles-ul, precizează Reuters.

Parlamentul European a votat săptămâna trecută sancţiuni împotriva Ungariei, acuzând guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban de sfidare a standardelor UE privind democraţia, drepturile civile şi corupţia.

Acesta lucru ar putea duce, teoretic, la situaţia în care Ungaria să îşi piardă dreptul de vot în UE – însă orice stat membru se poate opune prin veto la această măsură, şi atât Polonia cât şi Republica Cehă au afirmat deja că vor face acest lucru.

Krasimir Karakaceanov - membru al partidului anti-imigraţie Patrioţii Uniţi, partener junior în coaliţia de guvernare a Bulgariei – a declarat că, de fapt, Cabinetul a convenit în unanimitate să formeze o poziţie comună care se va opune oricăror sancţiuni aplicate de UE împotriva Ungariei.

“Credem că aceasta este o încălcare a suveranităţii unui stat membru egal al Uniunii Europene”, a declarat Karakaceanov reporterilor după o întâlnire a Cabinetului.

“Astăzi este vorba de Ungaria, mâine ar putea fi Polonia şi într-o zi ar putea fi Bulgaria în această situaţie. Ţările din centrul şi estul Europei ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să se ajute reciproc, deoarece au probleme comune”, a afirmat el.

La rândul ei, Varşovia este investigată de UE din cauza situaţiei democraţiei şi a statului de drept pe teritoriul polonez.

Bulgaria, deşi a fost criticată de Bruxelles pentru că a eşuat să impună în mod eficient o aplicare strictă a legii, nu se confruntă în prezent cu o astfel de investigaţie.

Premierul bulgar de centru-dreapta Boiko Borisov, un aliat al cancelarului german Angela Merkel în UE, a minimalizat importanţa acordului din Cabinet, afirmând că decizia a fost luată în timpul unei “întâlniri operative” şi nu are nicio valoare legală.

Discutând cu reporterii la sosirea sa în Salzburg pentru a participa la un summit al liderilor UE, Borisov a susţinut că guvernul său a căzut de acord că, în cazul în care se va decide într-o zi ca Ungariei să i se suspende drepturile de vot în cadrul UE, un lucru despre care el consideră că s-ar putea întâmpla în doi ani, Sofia se va opune.

“Nu este nicio dramă, nu s-a decis nimic”, a mai precizat el reporterilor.

Borisov consideră că premierul ungar trebuie să ajusteze o parte din politicile sale, indicând restricţiile impuse asupra Universităţii Centrale Europene din Ungaria, care a fost înfiinţată de miliardarul american George Soros, care este acuzat de Orban că interferează în politica internă a ţării şi că doreşte să inunde Europa cu imigranţi.

Dar partidul GERB al lui Borisov a votat împotriva moţiunii de cenzură în Parlamentul European săptămâna trecută. El are nevoie de suportul Patrioţilor Uniţi pentru a rămâne la putere, iar Bulgaria este criticată în mod regulat de UE cu privire la eşecul său de a combate corupţia şi crima organizată.

Precum Ungaria şi alte state fost comuniste, Bulgaria a criticat decizia lui Merkel de a accepta peste un milion de imigranţi, majoritatea fiind musulmani care au fugit de conflicte din Orientul Mijlociu, începând cu 2015.

De asemenea, la fel ca Ungaria, Bulgaria a construit un gard de-a lungul graniţei sale sudice – cu Turcia – pentru a descuraja imigranţii ilegali să încerce să pătrundă în UE. Cu toate acestea, Sofia a susţinut că drepturile imigranţilor ar trebui respectate.