Burtiera de la România TV: „Iohannis cere de la Guvern lege pentru amnistie şi graţiere”

În timp ce şeful statului anunţă că a obţinut promisiunea lui Grindeanu de a nu adopta în şedinţa de Guvern de astăzi controversatele ordonanţe vizând graţieri şi modificări dubioase ale Codului Penal, România TV anunţă cu totul şi cu totul altceva.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

"Iohannis cere de la Guvern lege pentru amnistie şi graţiere”, a titrat România TV, pe burtieră, potrivit paginademedia.ro, la scurt timp după ce preşedintele a deschis şedinţa Executivului în care şi-a exprimat speranţa că premierul nu va adopta fără dezbateri acte normative privind amnistii şi graţieri aşa cum, potrivit presei, Cabinetul Grindeanu se pregătea să o facă.

"Iohannis bate cu pumnul în masă la Guvern pentru legea graţierii", a fost un alt titlu afişat pe burtiera televiziunii controlate de Sebastian Ghiţă.

În timp ce burtierele induceau ideea că şeful statului cere o lege pentru amnistii şi graţieri, preşedintele anunţa, din contră, că a obţinut promisiunea premierului că astfel de acte normative nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei.

Redăm principalele declaraţii făcute astăzi de Iohannis, în şedinţa de guvern.

„Sunt doi elefanţi în cameră şi nimeni nu vorbeşte despre ei, ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident, am discutat şi despre ele cu dl prim ministru de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară.

De asemenea, subliniez că dl. prim ministru s-a angajat ca aceste ordonanţe să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern şi imediat ce documentele vor fi clarificate, evident, sub conducerea ministrului Justiţiei, ministrului de Interne, să fie puse în transparenţă, date spre consultare către CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi, bineînţeles, opiniei publice.

Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi, subliniez, înainte să ajung eu la Guvern, dl. prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa se explică faptul că în 20 de minute am reuşit să ajungem la consens, fiindcă amândoi dorim să consolidăm statul de drept şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi respectarea românilor şi asociaţiilor şi societăţii civile care sunt foarte interesaţi de aceste speţe”, a declarat Iohannis.