Butelie cu gaz sau drone cu explozibili? Preşedintele Venezuelei susţine că a supravieţuit unei tentative de asasinat

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Autorităţile din Venezuela au declarat că preşedintele Nicolas Maduro a scăpat nevătămat în urma unui atac cu drone încărcate cu explozibili în timpul unui discurs televizat.

Incidentul a avut loc sâmbătă în capitala Caracas cu ocazia aniversării celei de-a 81-a aniversări a Gărzii Naţionale.

Aparent, drone încărcate cu explozibili au fost detonate în apropierea locului unde avea loc evenimentul militar, a afirmat ministrul venezuelean pentru Informaţii, Jorge Rodriguez, care a descris incidentul ca un atac împotriva liderului de stânga, potrivit Deutsche Welle.

Maduro şi ceilalţi oficiali guvernamentali au scăpat nevătămaţi, a precizat Rodriguez, adăugând că şapte soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost răniţi.

După incident, Maduro a învinuit facţiunile de extremă dreapta pentru aparentul atac.

“Aceasta a fost o tentativă de asasinare a mea. Astăzi au încercat să mă asasineze”, a precizat el, adăugând că dovezile strânse până în acest moment “indică înspre extrema dreaptă”.

În opinia lui Maduro, facţiuni de extremă dreapta din Venezuela în colaborare cu conspiratori din Miami şi Bogota sunt în spatele incidentului, inclusiv preşedintele columbian Juan Manuel Santos.

Preşedintele venezuelean a declarat că poliţia a făcut arestări în acest caz, dar nu a oferit alte informaţii.

Agenţia de ştiri Associated Press a precizat că pompierii veniţi la locul exploziei au disputat versiunea guvernului privind evenimentele.

Incidentul ar fi fost, de fapt, o explozie a unei butelii în interiorul unui apartament, a susţinut AP, citând trei oficiali care au discutat sub anonimat.

Un grup rebeli misterios care s-a autodenumit “Mişcarea Naţională a Soldaţilor în Cămăşi”, a revendicat ulterior responsabilitatea pentru atac. Nu a putut fi verificată declaraţia grupului.

Vremuri tulburi

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Opoziţia îl învinuieşte pe Maduro de distrugerea unei economii cândva puternice şi îl acuză de autoritarism.

Presupusul atac a avut loc în contextul în care Maduro a recunoscut, în această săptămână, că modelul său economic socialist" a eşuat".

Agravarea problemelor ţine de prognoza hiperinflaţionistă de 1.000.000% a FMI până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa de a umple golurile economiei ţării.

"Modelele de producţie pe care le-am încercat până acum nu au reuşit şi responsabilitatea este a noastră, a mea şi a voastră", a declarat Maduro partidului său de guvernământ PSUV. "Ajunge cu plângerile... trebuie să producem cu sau fără agresiune (venită din afara ţării), cu sau fără blocade, avem nevoie să facem Venezuela o putere economică".

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o gamă largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, după ce acum câţiva ani asigura 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe